
Kabinet zet Emile Roemer in voor arbeidsmigrant in coronacrisis
DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus dreigt om zich heen te grijpen onder arbeidsmigranten in Nederland, vreest het kabinet. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) neemt oud-SP-leider Emile Roemer in de arm om te kijken wat er moet gebeuren om dat af te wenden. Roemer moet helpen voorkomen dat het zo misgaat als in Velp, waar zondag tientallen buitenlandse werknemers besmet bleken.
Arbeidsmigranten waren al kwetsbaar en vaak te afhankelijk van hun werk- of opdrachtgever, maar de coronacrisis maakt hun problemen "alleen maar pregnanter", schrijft Koolmees aan de Tweede Kamer. Ze zijn bijvoorbeeld te krap behuisd en werken en reizen te dicht op elkaar om onderling een veilige afstand te bewaren en lopen daardoor het virus sneller op. Als ze ziek worden verliezen ze soms hun baan, waardoor ze zonder geld en zorgverzekering op straat belanden.
Er moet snel iets gebeuren, concludeert Koolmees. Hij heeft daarom Roemer en een ploeg ambtenaren opdracht gegeven om bij werkgevers en overheden aandacht te vragen voor de problemen. Verder moeten ze maatregelen bedenken om arbeidsmigranten voor de korte en langere termijn te beschermen. Ook bekijken Roemer en zijn team waar te weinig arbeidskrachten zijn en waar zij misschien juist overschieten, om hen beter te kunnen verdelen.
Voorzorgsmaatregelen
Het is heel belangrijk dat werkgevers voorzorgsmaatregelen treffen, schrijft Koolmees. Dat is niet alleen in hun eigen belang en dat van hun personeel. De arbeidsmigranten werken ook vaak in cruciale sectoren als de land- en tuinbouw en de logistiek, brengt de minister in herinnering. Daardoor kan "de continuïteit van vitale processen zoals in de voedselketen" in het geding komen.
Koolmees ziet weinig in de meeste voorstellen die regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij SP hebben gedaan om arbeidsmigratie aan banden te leggen. Zo wil hij geen vergunningensysteem voor bedrijven die arbeidsmigranten willen werven of voor uitzendbureaus. Evenmin ziet hij er heil in om arbeidsmigranten bijvoorbeeld na drie maanden te verplichten Nederlands te leren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De vijf slachtoffers van het steekincident van donderdagmiddag in Amsterdam lijken willekeurig gekozen te zijn, zegt de politie. Het gaat om een 67-jarige vrouw en een 69-jarige man met de Amerikaanse nationaliteit, een 26-jarige man met de Poolse nationaliteit, een 73-jarige vrouw uit België en een 19-jarige vrouw uit Amsterdam.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij het steekincident in Amsterdam zijn niet vier maar vijf slachtoffers gevallen, meldt de politie. Eerder zei de politie dat het om vier slachtoffers ging.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verdachte van het steekincident in het centrum van Amsterdam is zelf een van de vijf mensen die gewond raakten, meldt de politie. "Dit betekent dat er vier slachtoffers zijn."
6 uur geledenPARIJS (ANP) - Binnen een paar weken ligt er een plan voor het beschermen van Oekraïne na een staakt-het-vuren, verwacht premier Dick Schoof. Dat draait meer en meer om het versterken van het Oekraïense leger, en minder om de aanzienlijke internationale troepenmacht waarvan eerder sprake was.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het rapport over de rol van de toeslagenaffaire bij uithuisgeplaatste kinderen is "ronduit confronterend", vindt advocaat Khadija Bozia, voorzitter van de Werkgroep Toeslagenadvocaten. "Wat nu nodig is, is erkenning van kinderen als zelfstandige gedupeerden, herbeoordeling van maatregelen, en échte ondersteuning. Geen woorden meer. De erkenning is er, nu naar herstel."
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier René de Beukelaer en politiechef Peter Holla zijn bijeen voor overleg nadat er in de buurt van de Dam donderdagmiddag een steekincident is geweest. Dat laat een woordvoerder van Halsema weten. Het is nog niet duidelijk of er een persconferentie georganiseerd wordt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) vindt het "bijzonder pijnlijk om te horen en lezen wat de impact van de kinderopvangtoeslagenaffaire bij de gezinnen en de betrokken kinderen tot op vandaag is". De Raad was donderdag aanwezig bij de presentatie van het rapport van de commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen. De commissie concludeert in dit rapport dat het schandaal rond de kinderopvangtoeslag een grote rol speelde bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen.
6 uur geleden