
Kabinet worstelt met standpunt over gebruik onkruidverdelger
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet worstelt met een standpunt over het al dan niet langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Op 13 oktober stemmen de EU-landen over de verlenging van het gebruik ervan voor tien jaar, zoals de Europese Commissie voorstelt. De Tweede Kamer wil dat Nederland tegen dat voorstel stemt. Het kabinet neemt waarschijnlijk dinsdag een besluit. Dat kan een stem voor, tegen of een onthouding zijn, zei vicepremier Karien van Gennip tijdens de wekelijkse persconferentie. "Alle opties liggen nog op tafel."
Volgens Van Gennip is er nog "veel in beweging, ook in Europa." Het kabinet kijkt naar een laatste advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), dat maandag verschijnt. Ook kijkt het kabinet naar wat andere EU-landen gaan doen, naar alternatieven en hoe schadelijk die dan zijn, zei de demissionair vicepremier. Glyfosaat zit onder meer in het merk Roundup van fabrikant Monsanto.
"Het is een ingewikkelde discussie en de zorgen zijn groot, niet alleen voor de volksgezondheid", zei zorgminister Ernst Kuipers na afloop van de ministerraad. Hij bemoeit zich actief met de discussie in het kabinet.
Parkinson
Er wordt een verband gelegd tussen het gebruik van het middel en het ontstaan van neurologische aandoeningen zoals Parkinson. Over die relatie is geen hard bewijs, zegt Kuipers, maar "er zijn wel degelijk sterke aanwijzingen". Parkinson "is een zeer ernstige aandoening en het aantal gevallen van Parkinson is in de afgelopen periode zeer sterk gestegen."
Demissionair landbouwminister Piet Adema wil "op een zorgvuldige manier" een besluit nemen. "Het gaat hier om de gezondheid van mensen en van boeren", zei hij voorafgaand aan de ministerraad. Adema heeft zich de afgelopen dagen door verschillende wetenschappers laten informeren over onder meer gezondheidsrisico's. "Alles is nog in beweging", zei Adema. Hij "koerst" op een kabinetsbesluit dinsdag.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
2 dagen geledenWAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
3 dagen geledenBREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De zorg heeft donderdag een plan gepresenteerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. "Herkennen, erkennen, bespreken", is het motto, "wij willen dat onopmerkzaamheid voor altijd verdwijnt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Sporters zouden minder hun hoofd moeten gebruiken om bijvoorbeeld een bal te koppen, en dat kan door spelregels te veranderen. Lichtere ballen kunnen ook helpen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. De raad zegt dat 'hoofdcontact' het risico op dementie kan vergroten.
1 week geleden