Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet worstelt met eigen voorstel om flexwerkers te helpen

Kabinet worstelt met eigen voorstel om flexwerkers te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om ontslagen flexwerkers te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor een WW- of bijstandsuitkering. Na overleg met gemeenten en uitkeringsinstantie UWV is er één "reële mogelijkheid" gevonden: de Tofa, waarbij mensen onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming van 600 euro per maand voor drie maanden krijgen. "Deze regeling is weliswaar uitvoerbaar, maar kent grote nadelen", zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Daarom wil hij er eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.

Het verzoek om de tienduizenden flexwerkers die tussen wal en schip vallen tegemoet te komen kwam ook van de Tweede Kamer. Het gaat niet alleen om ontslagen flexwerkers, maar ook om flexwerkers die een flink deel van hun inkomen zien wegvallen. Op initiatief van de PvdA vroegen partijen het kabinet naar een regeling te zoeken. Aan de Kamer schrijft Koolmees dat er zes opties zijn onderzocht, waarvan de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten "de enige technisch uitvoerbare regeling is die op korte termijn mogelijk is".

Dat betekent niet dat Koolmees er zelf enthousiast over is. "Aan de regeling kleven risico’s van willekeur en oneigenlijk gebruik", aldus de bewindsman. Iemand die in februari minstens 500 euro verdiende en in april zeker 50 procent minder, kan aanspraak maken op de Tofa. Flexwerkers die hun inkomen daarna pas zagen dalen, komen niet in aanmerking omdat alleen naar inkomstenverlies in april kan worden gekeken. Ook kan de Tofa iemand onterecht financieel vooruithelpen. Mensen die een beroep doen op de regeling ontvangen mogelijk "meer dan een WW-gerechtigde in een vrijwel identieke situatie".

Verschillende nadelen

"Ook vraagt deze regeling de inzet van schaarse UWV-capaciteit, wat mogelijk ten koste gaat van uitvoeringsvraagstukken in de toekomst. Ik heb daarom ernstige twijfels over invoering van de Tofa en ga graag eerst in overleg met de Tweede Kamer over de wenselijkheid om de regeling in te voeren."

"Het is mijns inziens een regeling die weliswaar is gericht op de doelgroep, maar verschillende nadelen kent", vat Koolmees zijn opvattingen over de regeling samen. Omdat de volledige Tweede Kamer zich achter het voorstel van de PvdA schaarde om voor een extra vangnet te zorgen voor flexwerkers buiten de WW, gaat hij de Tofa toch voorbereiden. Wel wacht hij met invoeren totdat hij over de opties heeft gesproken met de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

10 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

12 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

13 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

14 uur geleden
PVV stemt voor beide asielwetsvoorstellen, zegt Wilders

DEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.

14 uur geleden
Vicepremier Hermans (VVD) wil niet terug naar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.

15 uur geleden
GL-PvdA wil huurders compenseren voor stoppen salderingsregeling

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.

15 uur geleden