Kabinet wil woonsituatie arbeidsmigranten verbeteren
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil er samen met gemeenten voor zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen voor arbeidsmigranten. Verlaging van het aantal personen per woning moet snelle verspreiding van het coronavirus onder veelal Oost-Europese arbeidsmigranten tegengaan.
De afgelopen tijd werd melding gemaakt van verschillende grote uitbraken onder groepen arbeidsmigranten. In reactie daarop vroeg het kabinet een team onder leiding van oud-SP-voorman Emile Roemer met voorstellen te komen om deze groep beter te beschermen.
Roemer wil ook dat arbeidsmigranten hun eigen slaapkamer krijgen. Nu delen ze zo'n kamer vaak met collega's of huisgenoten. Via uitzendbureaus komen zij naar Nederland, meestal om werk te verrichten voor lage lonen. Ook de huisvestingskosten worden vaak laag gehouden. Bovendien zijn werkgevers in veel gevallen ook direct huisbaas.
Meer zekerheid geven
Het kabinet gaat een lijst opstellen van regio's waar de woonproblemen het grootst zijn en gaat gemeenten aanmoedigen om de middelen in te zetten die er al zijn om deze problemen aan te pakken. Ook wil het kabinet met betrokkenen praten om te voorkomen dat tijdelijke huurcontracten zomaar tussentijds kunnen worden opgezegd. Dat moet arbeidsmigranten meer zekerheid geven.
"Ik wil het aanjaagteam bedanken voor de snelheid waarmee het zijn taken heeft opgepakt. Besmettingen in de vleesindustrie en de fruithandel maken pijnlijk duidelijk dat er maatregelen moeten worden getroffen om arbeidsmigranten te beschermen", zegt minister Wouter Koolmees in een reactie.
Registratie verbeteren
Hij wil daarnaast de registratie van arbeidsmigranten verbeteren, iets waar ook het team van Roemer op aandrong. Er komt hiervoor snel een plan van aanpak, belooft de bewindsman.
Een van de belangrijkste aanbevelingen van Roemer, namelijk voorkomen dat arbeidsmigranten in groepen in een busje naar de fabriek of slachthuis worden gebracht, wordt niet zonder meer overgenomen door het kabinet. Sinds 1 juli geldt de 1,5 meter afstand immers niet voor busjes of touringcars, wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook kan vooraf worden gecontroleerd of iemand klachten heeft.
Het adviesteam komt later met aanbevelingen om de positie van arbeidsmigranten, waarover veel zorgen leven in de politiek, ook op de lange termijn te versterken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "Nederland zal al het mogelijke doen om de objecten terug te vinden en de daders op te sporen en te straffen." Dat laat minister Eppo Bruins (Cultuur) weten in een reactie op de roof van zeker vier topstukken uit het Drents Museum in Assen. Hij heeft "met ontzetting kennisgenomen" van de inbraak.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Bevrijdingsfestivals krijgen dit jaar 700.000 euro van het kabinet om tachtig jaar bevrijding te vieren. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Vorig jaar trok het kabinet een miljoen euro uit voor de Bevrijdingsfestivals.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
1 dag geleden