Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil woonsituatie arbeidsmigranten verbeteren

Kabinet wil woonsituatie arbeidsmigranten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil er samen met gemeenten voor zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen voor arbeidsmigranten. Verlaging van het aantal personen per woning moet snelle verspreiding van het coronavirus onder veelal Oost-Europese arbeidsmigranten tegengaan.

De afgelopen tijd werd melding gemaakt van verschillende grote uitbraken onder groepen arbeidsmigranten. In reactie daarop vroeg het kabinet een team onder leiding van oud-SP-voorman Emile Roemer met voorstellen te komen om deze groep beter te beschermen.

Roemer wil ook dat arbeidsmigranten hun eigen slaapkamer krijgen. Nu delen ze zo'n kamer vaak met collega's of huisgenoten. Via uitzendbureaus komen zij naar Nederland, meestal om werk te verrichten voor lage lonen. Ook de huisvestingskosten worden vaak laag gehouden. Bovendien zijn werkgevers in veel gevallen ook direct huisbaas.

Meer zekerheid geven

Het kabinet gaat een lijst opstellen van regio's waar de woonproblemen het grootst zijn en gaat gemeenten aanmoedigen om de middelen in te zetten die er al zijn om deze problemen aan te pakken. Ook wil het kabinet met betrokkenen praten om te voorkomen dat tijdelijke huurcontracten zomaar tussentijds kunnen worden opgezegd. Dat moet arbeidsmigranten meer zekerheid geven.

"Ik wil het aanjaagteam bedanken voor de snelheid waarmee het zijn taken heeft opgepakt. Besmettingen in de vleesindustrie en de fruithandel maken pijnlijk duidelijk dat er maatregelen moeten worden getroffen om arbeidsmigranten te beschermen", zegt minister Wouter Koolmees in een reactie.

Registratie verbeteren

Hij wil daarnaast de registratie van arbeidsmigranten verbeteren, iets waar ook het team van Roemer op aandrong. Er komt hiervoor snel een plan van aanpak, belooft de bewindsman.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van Roemer, namelijk voorkomen dat arbeidsmigranten in groepen in een busje naar de fabriek of slachthuis worden gebracht, wordt niet zonder meer overgenomen door het kabinet. Sinds 1 juli geldt de 1,5 meter afstand immers niet voor busjes of touringcars, wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook kan vooraf worden gecontroleerd of iemand klachten heeft.

Het adviesteam komt later met aanbevelingen om de positie van arbeidsmigranten, waarover veel zorgen leven in de politiek, ook op de lange termijn te versterken.

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

1 dag geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

1 dag geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

1 dag geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

1 dag geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

1 dag geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

1 dag geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

1 dag geleden