Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaar

Kabinet wil voorstel voor 2G-beleid uitstellen naar nieuwe jaar

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich er deze week over zou buigen.

In het plan van het kabinet zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van een coronabesmetting nog toegang kunnen krijgen tot plekken waar het risico op een besmetting hoog is. In de huidige situatie is ook een negatieve test een optie.

Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet. Het kabinet vindt het nog steeds een goed idee om 2G mogelijk te maken, maar gezien de hoge besmettingscijfers en de opkomst van de Omikron-variant denkt het niet "dat er op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico op basis van 2G te kunnen openen".

Tegelijkertijd erkent De Jonge in zijn brief dat in de Kamer "steun op dit moment nog onvoldoende zeker is".

Geen heilzame weg

De Kamer zou deze week ook voorstellen van het kabinet bespreken om gebruik van de coronapas mogelijk te maken op de werkvloer en in het onderwijs. De Jonge stelt aan de Kamer voor om alle drie de voorstellen na het kerstreces te bespreken. De Kamer gaat er uiteindelijk zelf over wanneer plannen van het kabinet worden besproken.

De ChristenUnie, een van de tegenstanders van een 2G-beleid, is blij. "Zoals vaker gezegd vindt de ChristenUnie 2G - nu en ook later - geen heilzame weg", laat Kamerlid Mirjam Bikker weten. De partij stelde onlangs een 1G-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen, gevaccineerd of ongevaccineerd. De Jonge is geen fan van dat idee: het zou erg duur zijn en heel veel testcapaciteit vergen.

Tijd beter besteden

"Verstandig", noemt SP-Kamerlid Maarten Hijink het besluit. "Besteed de tijd beter aan het boosteren van 60-plussers, investeer in de zorg en onze zorgverleners, tref voorbereidingen op Omikron, overtuig mensen tot vaccinatie en bestrijd het virus met maatregelen waarvan we weten dat ze wél werken."

Fleur Agema van de PVV is minder te spreken. "Maak van uitstel afstel!", twittert ze. "Nu eerst de zorg uit het grijze gebied voor code zwart zien te halen. Dat doen we samen, mét ongevaccineerden."

Meer uit Binnenland

Medewerker politie ontslagen om uitingen op sociale media

UTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.

46 minuten geleden
Doorzoeking pand Heerhugowaard in onderzoek naar kunstroof Assen

HEERHUGOWAARD (ANP) - De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de kunstroof in Assen een bedrijfspand in Heerhugowaard doorzocht. De gestolen Roemeense kunstschatten zijn daarbij niet aangetroffen. Wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoons, computers of harde schijven.

2 uur geleden
Provincies achter plan universiteiten voor buitenlandse studenten

DEN HAAG (ANP) - Acht provincies steunen de plannen van universiteiten om zelf de instroom van buitenlandse studenten te beperken. De gedeputeerden roepen het kabinet op de regels aan te passen, zoals de universiteiten willen.

3 uur geleden
Rechtszaak IKON-journalisten uitgesteld om operatie advocaat

SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.

10 uur geleden
Studie: AI kan longkanker eerder vinden in data huisarts

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.

11 uur geleden
Rechtszaak moord IKON-journalisten uitgesteld tot 3 juni

SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.

15 uur geleden
Door Nederland gezochte Pool op Europol-lijst voor drugshandel

DEN HAAG (ANP) - De Pool Patryk Marcin Szwajnoch die door Nederland wordt gezocht is toegevoegd aan de 'Most Wanted'-lijst van Europol. Volgens Opsporing Verzocht deed Szwajnoch aan grootschalige illegale handel van drugs vanuit Nederland.

15 uur geleden