Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil Surinaamse ouderen met AOW-gat 5000 euro geven

Kabinet wil Surinaamse ouderen met AOW-gat 5000 euro geven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil een groep ouderen van Surinaamse afkomst die onvolledige AOW ontvangen, een tegemoetkoming geven van 5000 euro per persoon. Dat schrijft pensioenminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Het geld is bedoeld voor mensen die vanuit Suriname naar Nederland zijn verhuisd voor de onafhankelijkheid van het land in 1975. Ze verwachtten toen dat ze ook AOW opbouwden in de jaren waarin ze in Suriname woonden, toen het land nog tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde. Maar dat bleek niet het geval. Daarom ontvangen ze nu een magere oudedagsvoorziening.

Schouten broedt al langer op een "gebaar van erkenning" voor het leed en onrecht dat deze mensen ervaren. Al eerder was duidelijk dat die de vorm zou krijgen van een eenmalige tegemoetkoming, ook omdat de Raad van State oordeelde dat volledige reparatie van het AOW-gat niet mogelijk is. Het kabinet zette er in de voorjaarsnota al 122 miljoen euro voor opzij.

Diepe indruk

"De gesprekken met ouderen uit de Surinaamse gemeenschap hebben een diepe indruk gemaakt", zegt Schouten. "Zij voelen zich tweederangsburger, terwijl zij juist naar Nederland kwamen omdat zij Nederlander wilden blijven." De minister erkent dat het lang heeft geduurd voordat deze groep gehoord werd. "Wij hopen met dit gebaar het leed te erkennen."

Om in aanmerking te komen moeten mensen uiterlijk op 25 november 1975 vanuit Suriname naar Nederland zijn gekomen. Voorwaarde is ook dat ze toen 18 jaar of ouder waren en minstens 25 jaar in Nederland hebben gewoond. Als het besluit in werking treedt, worden de mensen om wie het gaat door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geïnformeerd. Ze ontvangen het bedrag automatisch.

Transgender personen

Ouderen van wie de SVB niet kan vaststellen dat ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen zelf contact opnemen voor een aanvraagformulier. De tegemoetkoming heeft geen gevolgen voor het recht op toeslagen of andere inkomensafhankelijke regelingen.

Met het bedrag van 5000 euro sluit het kabinet aan bij eerdere tegemoetkomingen die de overheid betaalde zonder dat daar een verplichting toe bestond. Bijvoorbeeld aan Srebrenica-veteranen, aan slachtoffers van geweld in de jeugdzorg en aan transgender personen die zich onder de oude transgenderwet moesten laten steriliseren.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

16 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden