
Kabinet wil sociale zekerheid hervormen, maar weet nog niet hoe
DEN HAAG (ANP) - Om mensen meer zekerheid te bieden en werk meer te laten lonen, wil het kabinet hervormingen doorvoeren. Inkomsten, toeslagen en uitkeringen gaan veranderd worden. Maar het kabinet-Schoof erkent in het regeerprogramma dat het om een grote operatie gaat, waarmee het in deze regeerperiode alleen een begin kan maken.
Het kabinet wil een aantal dingen wel alvast regelen. Zo komt er vrij snel weer een schijf bij in de inkomstenbelasting met lager tarief. Het aantal inkomensafhankelijke regelingen moet omlaag, ook om terugvorderingen waar mogelijk te voorkomen. Het toeslagenschandaal liet zien dat het slecht kan uitpakken als mensen (grote) bedragen inkomenssteun moeten terugbetalen. Burgers die gebruik maken van sociale regelingen krijgen het recht om zich te vergissen, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord.
Daarnaast moeten mensen rond het bestaansminimum er zeker van zijn dat ze genoeg inkomen hebben. "Het Rijk regelt de inkomensbasis goed, zodat mensen voor hun inkomen niet afhankelijk zijn van gemeentelijke minimaregelingen."
Arbeidsongeschiktheidsstelsel reorganiseren
Toch zal de uitwerking van de grote hervormingsplannen nog op zich laten wachten. Het kabinet ziet in de politiek brede steun voor het vertimmeren van het toeslagen- en belastingstelsel, maar voegt daaraan toe: "de komende jaren zijn er veel keuzes te maken over de invulling". Het kabinet gaat met betrokken partijen en de Tweede Kamer in gesprek, en zal daarbij "een leidende en faciliterende rol" innemen.
Grote maatregelen zal dit kabinet zelf niet meer doorvoeren. De nodige wetsvoorstellen om de stelsels te hervormen worden deze kabinetsperiode alleen voorbereid, is de ambitie. Dat voornemen stond ook al in het coalitieakkoord.
Zoals aangekondigd wil het kabinet ook het arbeidsongeschiktheidsstelsel reorganiseren. Dat stelsel piept en kraakt al jaren, met grote gevolgen voor arbeidsongeschikten. Recent bleek ook dat het UWV de arbeidsongeschiktheidsuitkering van mogelijk tienduizenden mensen verkeerd had berekend. Het regeerprogramma gaat niet in op hoe zo'n stelselherziening eruit gaat zien.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
12 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
15 uur geleden