Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil snel woningen voor 20.000 statushouders

Kabinet wil snel woningen voor 20.000 statushouders

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten nog dit jaar woningen regelen voor 20.000 statushouders. Dat is de kern van een pakket maatregelen waar het kabinet over spreekt om de asielcrisis aan te pakken. Voor de eerste helft van volgend jaar gaat het nog eens om woningen voor 20.000 tot 24.000 mensen met een verblijfsstatus. Ingewijden bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

De ministerraad moet vrijdag een klap geven op de plannen, waarover donderdag onder meer nog is gesproken met het Veiligheidsberaad. Er zijn veel erkende vluchtelingen die niet kunnen doorstromen naar reguliere woningen en daardoor te lang plekken in asielzoekerscentra bezetten. Door een tekort aan bedden in de azc's raakt ook het aanmeldcentrum in Ter Apel telkens overvol waardoor de afgelopen periode soms vele honderden nieuwe asielzoekers buiten sliepen. Er is hier grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging over.

Gemeenten krijgen elkaar jaar een taakstelling om woningen te regelen voor asielzoekers. Daar was de afgelopen jaren ook al een achterstand in ontstaan, omdat er ook nog eens een woningtekort is. De taakstelling voor de tweede helft van dit jaar was oorspronkelijk woningen te regelen voor 13.500 statushouders. Dat zijn er nu dus 20.000 geworden.

Flexwoningen

Ook staat in de plannen dat er vanaf nu tot 2024 in totaal 37.500 flexwoningen worden geregeld. Gemeenten zullen de locaties hiervoor op korte termijn gereedmaken, zo is de afspraak.

Daarnaast wil het kabinet dat er tijdelijk geen nareizigers naar Nederland komen. Er zitten nu ruim zevenduizend mensen in de asielopvang vanwege gezinshereniging. Het kabinet vindt het niet verantwoord om op dit moment nareizigers binnen te halen, omdat er te weinig opvangplekken zijn.

730 miljoen

Voor de aanpak wordt ook meer geld vrijgemaakt. De verschillende maatregelen gaan volgens RTL bij elkaar 730 miljoen euro kosten.

Meer uit Binnenland

Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

1 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

1 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

1 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

1 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

2 uur geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

7 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

7 uur geleden