Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil productie van 3 kolencentrales flink verlagen

Kabinet wil productie van 3 kolencentrales flink verlagen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de productie van drie van de vier kolencentrales binnenkort flink verlagen. Haagse bronnen bevestigen een bericht van de NOS dat het kabinet hierover wil praten met de eigenaren van de twee kolencentrales op de Maasvlakte en de centrale in de Eemshaven.

Die maatregel maakt deel uit van het pakket plannen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verlagen. De CO2-uitstoot moet in 2020 met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 1990 om aan het vonnis te voldoen van de zaak die door milieubeweging Urgenda is aangespannen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zou deze maatregelen eigenlijk nog voor 1 april presenteren, maar de corona-crisis gooide roet in het eten.

De elektriciteitsproductie gaat dit jaar al omlaag als het aan het kabinet ligt en wordt mogelijk uiteindelijk verlaagd tot ongeveer een kwart van de capaciteit, laten ingewijden weten. Ook wordt er gekeken naar de mogelijke sluiting van één van de centrales. Om welke het zou gaan, is nog niet bekend.

Wiebes schreef al eerder aan de Tweede Kamer over "maatregelen rond de kolencentrales" om de CO2-uitstoot te verlagen.

Meer uit Politiek

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer is teleurgesteld over hoe een vorig jaar aangekondigd meldpunt voor diaspora functioneert, bleek woensdag tijdens een debat over buitenlandse inmenging en beïnvloeding. GroenLinks-PvdA, D66 en VVD willen meer individuele hulp voor mensen in Nederland die geïntimideerd worden door hun voormalige vaderland.

39 minuten geleden
Rutte: fraudeaanpak geen groot thema in beginjaren als premier

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte weerspreekt het beeld dat fraude met uitkeringen en toeslagen een groot thema was bij de vorming van zijn eerste twee kabinetten. Het ministerie van Sociale Zaken kreeg weliswaar opdracht met fraudebestrijding 180 miljoen euro te bezuinigen, maar op het grote geheel was dat volgens hem "verwaarloosbaar".

2 uur geleden
Kamerleden willen onderzoek naar NSDAP-verleden prins Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte moet een onderzoek laten instellen naar het NSDAP-verleden van prins Bernhard, willen Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Zij hebben dit verzoek via Kamervragen aan de demissionair premier gedaan, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Woensdag maakte de historicus Flip Maarschalkerweerd bekend dat hij de originele lidmaatschapskaart heeft gevonden van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler.

2 uur geleden
Rutte gaat 'helemaal niet reageren' op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte weigert te reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Hij werd door een ANP-verslaggever expliciet om een reactie gevraagd, voorafgaand aan zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. "Daar ga ik helemaal niet op reageren", zei de demissionair premier.

3 uur geleden
De Jonge wil vanaf 2025 strengere milieuregels voor nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - Demissionair woonminister Hugo de Jonge wil per 1 januari 2025 strengere milieuregels voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de praktijk moeten bouwers daardoor schonere bouwmaterialen gaan gebruiken, zoals schoner staal of baksteen. Ook worden de verschillende regionale eisen naar één landelijke norm getrokken.

3 uur geleden
Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dit gebeurt per 1 juli. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

6 uur geleden
CDA mist eigen financiële voorstellen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De harde kritiek van het kabinet op de manier waarop partijen hun koopkrachtplannen willen financieren is terecht, maar wat het CDA betreft had het kabinet daar best wat eigen alternatieven tegenover kunnen zetten. Het demissionaire kabinet mist volgens CDA-Kamerlid Inge van Dijk het signaal "dat de Kamer het verstandig vindt meer te doen".

6 uur geleden