Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant

Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt of wanneer de maatregel eventueel in zou gaan, mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.

De maatregel kan op veel weerstand rekenen. Burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Ook in de politiek kan het plan nu op weinig enthousiasme rekenen. Onder meer regeringspartij D66 zei dinsdag er geen voorstander van te zijn. Een motie tegen de avondklok door de PVV van begin november werd gesteund door de hele Tweede Kamer behalve coalitiepartijen VVD, CDA en CU.

Serieus

In de aanloop naar de aankomende persconferentie werd al duidelijk dat het kabinet een avondklok weer serieus overweegt. In november vorig jaar en voor de jaarwisseling werd daar ook al over gesproken, maar toen kwam het niet zover. Wel zei RIVM-directeur Jaap van Dissel eerder dat de maatregel kan bijdragen aan "het urgentiegevoel van mensen".

Eerder dinsdag zei De Jonge dat het kabinet zich "natuurlijk zorgen maakt" over de Britse mutatie van het coronavirus. Hij verwees naar Engeland, waar de ziekenhuizen vol liggen nu het nieuwe virus daar rondgaat. "Dat is natuurlijk heel griezelig." De Jonge waarschuwde dat we ook in Nederland nog niet van corona af zijn en "we echt nog een paar ferme maanden voor de boeg hebben".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 3 maanden geleden
Wordt het land geregeerd door het kabinet of door het OMT. En we laten ons niet nog meer gijzelen door onze eigen regering. Ga snel naar huis met jullie clubje om te doen waar jullie goed in zijn NIKS

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden