
Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.
Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt of wanneer de maatregel eventueel in zou gaan, mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.
De maatregel kan op veel weerstand rekenen. Burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Ook in de politiek kan het plan nu op weinig enthousiasme rekenen. Onder meer regeringspartij D66 zei dinsdag er geen voorstander van te zijn. Een motie tegen de avondklok door de PVV van begin november werd gesteund door de hele Tweede Kamer behalve coalitiepartijen VVD, CDA en CU.
Serieus
In de aanloop naar de aankomende persconferentie werd al duidelijk dat het kabinet een avondklok weer serieus overweegt. In november vorig jaar en voor de jaarwisseling werd daar ook al over gesproken, maar toen kwam het niet zover. Wel zei RIVM-directeur Jaap van Dissel eerder dat de maatregel kan bijdragen aan "het urgentiegevoel van mensen".
Eerder dinsdag zei De Jonge dat het kabinet zich "natuurlijk zorgen maakt" over de Britse mutatie van het coronavirus. Hij verwees naar Engeland, waar de ziekenhuizen vol liggen nu het nieuwe virus daar rondgaat. "Dat is natuurlijk heel griezelig." De Jonge waarschuwde dat we ook in Nederland nog niet van corona af zijn en "we echt nog een paar ferme maanden voor de boeg hebben".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
18 uur geleden