Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil nog deze week met Duitsland praten over gasvraag

Kabinet wil nog deze week met Duitsland praten over gasvraag

GRONINGEN (ANP) - Nog deze week hoopt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) contact te hebben met zijn Duitse collega over de toegenomen vraag naar Gronings gas. De hogere behoefte van de Duitsers is een van de redenen dat in het gasjaar 2022 mogelijk bijna twee keer zoveel gas moet worden gewonnen als gedacht.

De voorganger van Vijlbrief (minister Stef Blok) meldde dit vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet aan de Tweede Kamer. Vijlbrief zei op de dag van zijn beëdiging al dat hij hiernaar wil kijken. Hij wil daarom nog deze week contact met Duitsland "over wat is precies de achtergrond van die extra vraag".

"Duitsland doet zelf een aantal gasprojecten niet", voegt Vijlbrief daaraan toe. Hij wil niets beloven, maar hoopt wel wat te bereiken bij de oosterburen. Voor 1 april moet het kabinet besluiten hoeveel er maximaal uit het Groningenveld kan worden gehaald.

Afspraken

De Duitsers hebben ongeveer 1,1 miljard kubieke meter extra gas nodig. Mede daardoor wordt in 2022 mogelijk maximaal 7,6 miljard kuub gewonnen, in plaats van de 3,9 miljard kuub die eerst voor het gasjaar 2022 (van oktober 2021 tot oktober 2022) was verwacht.

Volgens het ministerie van Economische Zaken ligt de afbouw van de gaswinning nog steeds op schema. Volgend gasjaar wordt het Groningenveld met rust gelaten, tenzij zich uitzonderlijke situaties voordoen, zoals extreme kou of uitval van installaties. Maar Groningers vrezen dat de gaskraan nu toch later dichtgaat. "We houden het Rijk aan de afspraken die we met het Rijk hebben gemaakt", zegt de Groningse commissaris van de Koning René Paas daarover.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

14 minuten geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

24 minuten geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

3 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

9 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

11 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

16 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

17 uur geleden