Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil nieuw OMT-advies over 'hele pakket' coronamaatregelen

Kabinet wil nieuw OMT-advies over 'hele pakket' coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over "het hele pakket aan maatregelen", waaronder de avondklok. Die loopt vooralsnog af op 10 februari om half vijf 's ochtends.

Het nieuwe OMT-advies wordt eind deze week verwacht, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Op 23 februari komt er een "nieuw weegmoment" voor het kabinet en volgt er meteen een nieuwe persconferentie, aldus de premier.

Volgens hem wist het kabinet bij de invoering van de avondklok al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in.

Avondklok

Het kabinet wil graag van de avondklok af, maar het is nog niet zeker dat die zeer omstreden maatregel verdwijnt. "Ik kan het niet garanderen", zei Rutte. De Tweede Kamer ging schoorvoetend akkoord.

Het kabinet wil weten of het huidige pakket voldoende is om de Britse variant van het virus te bestrijden. Al twee derde van alle nieuwe besmettingen zijn van deze variant. Het Britse variant is 1,5 keer zo besmettelijk als het 'oude' virus.

Voortgezet tot 2 maart

De huidige lockdown wordt voortgezet tot 2 maart. Het betekent onder meer de horeca dicht blijft net als theaters en bioscopen, huishoudens mogen maar een gast per dag ontvangen en alcoholverkoop- en gebruik in de avond in het openbaar blijft verboden.

De enige versoepeling is dat de basisscholen en kinderopvang weer opengaan en de detailhandel krijgt wat meer ruimte. Klanten kunnen bij alle winkels hun bestelling gaan ophalen.

Meer uit Politiek

Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

2 uur geleden
Senaatslid voor BBB Tamara Monzon trekt zich terug

DEN HAAG (ANP) - Tamara Monzon, de nummer 16 van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Eerste Kamerfractie, heeft zich vanwege privéredenen teruggetrokken. Dat bevestigt BBB-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Ilona Lagas, na berichtgeving door NRC. In plaats daarvan wordt Math Goossen uit Limburg op 13 juni als Senaatslid geïnstalleerd.

6 uur geleden
Minister Hoekstra veroordeelt opblazen stuwdam in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) veroordeelt het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Hij laat weten "ernstig bezorgd" te zijn over de verwoesting van de Nova Kachovka-stuwdam en spreekt van een "opzettelijke en roekeloze daad".

6 uur geleden
Senaat stemt in met basisbeurs, aanmeldingen starten half juni

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. Daardoor ontvangen ongeveer 435.000 studenten op universiteiten en hogescholen vanaf september deze tegemoetkoming voor de studiekosten. Zij kunnen zich hiervoor vanaf maandag 19 jun aanmelden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

7 uur geleden
Veiligheidsberaad praat met bewindsman over crisisnoodopvang

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat dinsdagavond in Utrecht met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de crisisnoodopvang. Ook andere zaken rondom de asielopvang en de opvang van gevluchte Oekraïners komen aan de orde.

10 uur geleden
Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De oorzaak van en verantwoordelijkheid voor het instorten van de dam bij de Oekraïense stad Nova Kachovka zijn niet duidelijk, maar Nederlandse politici kijken vooral verontwaardigd naar Rusland. Als de Russen hier inderdaad achter zitten "dan laat het absoluut zien hoever de Russen bereid zijn te gaan, ook ten koste van de burgerbevolking", zei staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

11 uur geleden
Rutte moet zich in Kamer verantwoorden over rol in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen, ditmaal met minister-president Mark Rutte erbij. Dat betekent ook dat de premier zich moet verantwoorden over zijn eigen rol in dit dossier. De enquêtecommissie oordeelde dat hij te weinig heeft betekend voor de gedupeerden van de aardbevingen die de gaswinning al jaren veroorzaakt.

16 uur geleden