Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil missie in Irak voortzetten

Kabinet wil missie in Irak voortzetten

DEN HAAG/BERLIJN (ANP) - Het kabinet wil de missie in Irak voortzetten. Daar trainen enkele tientallen Nederlandse militairen hun Iraakse collega's. Het Iraakse parlement wil af van de buitenlandse militairen. "De Iraakse premier heeft Nederland niet benaderd om weg te gaan", zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.

Het vertrek van de buitenlandse troepen zou de stabiliteit van "zo'n cruciaal land" volgens de bewindsman niet ten goede komen. "Onze bereidheid is om in coalitieverband te blijven." De Nederlandse militairen maken onderdeel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS.

De spanningen in Irak liepen hoog op door de Amerikaanse droneaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani nabij Bagdad omkwam. De Iraniërs voerden als vergelding raketaanvallen uit op twee Amerikaanse militaire bases in Irak. Een van de aanvallen was gericht tegen een basis bij Erbil waar de meeste Nederlandse militairen verblijven.

Veertig mariniers

De trainingsmissie is vanwege de gespannen situatie stilgelegd. Wanneer de militairen weer aan slag gaan, weet Blok niet. Er zijn ongeveer veertig mariniers in het noorden van Irak om daar Koerdische strijders te trainen. Drie tot twaalf commando's trainen en adviseren Iraakse special forces bij Bagdad.

Het Iraakse parlement nam na de liquidatie van Soleimani een niet-bindende resolutie aan waarin de demissionaire regering werd opgeroepen de buitenlandse militairen te laten vertrekken. Het was een "politiek signaal" en "de motie is niet omgezet in beleid", aldus Blok.

Marineschip

Volgens de Duitse regering heeft de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi laten weten dat hij de Duitse militairen graag in zijn land wil houden, aldus persbureau dpa. Berlijn wil ook door in Irak. Abdul Mahdi praat nog met de parlementariërs over de resolutie.

Nederland stuurt ook een marineschip naar de Straat van Hormuz om de vrije doorvaart daar te garanderen. Nog voor Zr. Ms. De Ruyter vertrekt op 28 januari zal Blok de Kamer een brief sturen over de veiligheidssituatie in de regio.

Meer uit Politiek

Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

3 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

4 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

13 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

2 dagen geleden