Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil meer maatwerk mogelijk maken in sociale zekerheid

Kabinet wil meer maatwerk mogelijk maken in sociale zekerheid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat uitvoeringsinstanties minder streng worden voor mensen met een uitkering. Zij moeten meer uitgaan van vertrouwen en rekening houden met persoonlijke omstandigheden. Dat schrijven de ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

De ministers reageren daarmee op een recent onderzoek waaruit naar voren kwam dat regelingen hardvochtig kunnen uitpakken voor sommige burgers, maar niet voor iedereen. Zij stellen eveneens vast dat de balans de afgelopen jaren te veel is doorgeslagen naar handhaving en fraudebestrijding, wat ook een grote rol speelde in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.

Verschillende regelingen op het gebied van sociale zekerheid gaan op de schop. Sommige aanpassingen waren al bekend, zoals het plan om de Participatiewet te verzachten zodat mensen in de bijstand - zonder direct gekort te worden op hun uitkering - een financieel steuntje in de rug kunnen krijgen van familie of vrienden.

Persoonlijk contact

Ook in de handhaving gaat het nodige veranderen. Het UWV, uitvoerder van de werkloosheidsuitkering, zet in op meer persoonlijk contact met uitkeringsgerechtigden. De Sociale Verzekeringsbank, verantwoordelijk voor onder meer de AOW en de kinderbijslag, neemt bij ingrijpende beslissingen contact op en let daarbij op signalen die wijzen op bijzondere persoonlijke omstandigheden.

Beide organisaties gaan daarnaast meer kijken naar wat de bedoeling van wetgeving is, in plaats van te hameren op een letterlijke naleving. Ook wordt gekeken waar meer bevoegdheden wenselijk zijn om in schrijnende gevallen af te wijken van de regels.

Meer uit Politiek

Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

17 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

1 dag geleden
Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.

1 dag geleden
Einde verkenning in zicht, Omtzigt en Wilders weer goed gestemd

DEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.

1 dag geleden