
Kabinet wil kopen op de pof in winkelstraat tegenhouden
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het geen goed idee als consumenten straks op de pof boeken kunnen kopen in de boekenwinkel, of een nieuw paar laarzen bij de schoenenzaak. Het is "onwenselijk" dat 'buy now, pay later-diensten' ook in de winkelstraat beschikbaar zijn. De betrokken ministeries willen dit "zoveel mogelijk ontmoedigen en voorkomen" en hebben betaaldiensten dan ook opgeroepen af te zien van hun geplande uitbreiding naar fysieke winkels.
Kopen op afbetaling gebeurt al veel online. De mogelijkheid hiertoe in fysieke winkels brengt "het risico mee dat het aangaan van leningen, in het bijzonder onder jongeren en kwetsbare consumenten, wordt genormaliseerd", schrijven staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eelco Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij vrezen dat de lage drempel om leningen aan te gaan tot problematische schulden kan leiden, of deze kan verergeren.
Tijdens een werkbezoek hebben de ministeries betaaldienstverleners Adyen en Klarna gevraagd om te stoppen met hun uitbreiding. Daarop heeft Klarna gereageerd dat "er geen verschil zit in het gebruik van deze dienst online en in fysieke winkels". Klanten kunnen bij de kassa een QR-code scannen, waardoor ze terechtkomen op het online platform van de betaaldienst. Wel heeft Klarna een "extra informatiescherm" toegevoegd, specifiek voor nieuwe klanten. Zij krijgen dan informatie te zien over het verantwoord gebruik van later betalen.
Het kabinet houdt het voorlopig bij een oproep aan betrokken bedrijven, waaronder winkels zelf, om af te zien van het aanbieden van deze diensten. "Het kabinet doet daarbij een beroep op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij het voorkomen van problematische schulden bij consumenten."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."
8 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
1 week geleden