
Kabinet wil geldstromen aanpakken die rechtstaat ondermijnen
DEN HAAG (ANP) - Donaties aan organisaties in Nederland moeten kunnen worden tegengegaan, als die organisaties de rechtstaat (dreigen te) ondermijnen. Het demissionaire kabinet scherpt een eerder wetsvoorstel aan om dat mogelijk te maken. Het gaat om giften uit zowel buiten- als binnenland.
In het voorstel van het kabinet kan het Openbaar Ministerie (OM) de rechter vragen om in te grijpen als er door middel van donaties sprake is van ondermijning van de rechtstaat of een vermoeden daarvan.
Ingrijpen kan op een aantal manieren. De tegoeden van een organisatie kunnen maximaal één jaar worden bevroren of er kan een donatieverbod van maximaal twee jaar worden opgelegd voor bepaalde donaties. Een andere mogelijkheid is dat een organisatie donaties moet terugstorten, of dat de Staat ze in beslag neemt. Ook kan een organisatie worden verplicht alle donaties drie jaar lang te melden bij het Openbaar Ministerie.
Aanpassing
Het plan is een aanpassing van een wetsvoorstel dat al bij de Kamer ligt. Dát was vooral bedoeld om meer transparantie in geldstromen uit onvrije landen te krijgen. De Kamer maakt zich al langer zorgen over moskeeën die geld krijgen uit het buitenland van radicale personen of organisaties, en op die manier zelf ook radicaliseren.
Tijdens een debat begin vorig jaar over ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties werd een breed gesteunde motie ingediend om de plannen aan te scherpen. Aan die wens komt het kabinet nu tegemoet. Het voorstel gaat nu in consultatie zodat mensen en instellingen erop kunnen reageren.
Het oorspronkelijke voorstel was alleen van toepassing op donaties van buiten de Europese Unie. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil dat nu uitbreiden naar álle donaties. Op die manier "wordt het beduidend moeilijker om via tussenpersonen in andere EU-lidstaten alsnog via een u-bocht en ‘onder de radar’ donaties te doen", schrijft Dekker aan de Kamer.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Een man die in december vorig jaar en begin januari van dit jaar meerdere vrouwen lastigviel in Rotterdam is opgepakt in Barcelona, meldt de politie. De 34-jarige serieaanrander werd in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt toen de Catalaanse politie bij een controle ontdekte dat er een aanhoudingsbevel tegen hem was uitgevaardigd.
4 uur geledenPHILIPSBURG (ANP) - De minister-president van Sint-Maarten, Luc Mercelina, laat donderdag weten de "koloniale fantasieën" van FVD-leider Thierry Baudet te veroordelen. Mercelina noemt de uitspraken "diep beledigend en opruiend". Baudets plan van 'herbevolking' noemt hij "een koloniaal visioen dat bol staat van raciale superioriteit, demografische manipulatie en imperialistische nostalgie".
5 uur geledenALMERE (ANP) - Het optreden van de politie bij een examenstunt bij het Oostvaarders College in Almere afgelopen woensdag wordt via een zorgvuldig proces getoetst en beoordeeld. Toen de examenstunt in de school escaleerde werd de politie ingezet. Agenten gebruikten onder meer fysiek geweld en de wapenstok. Er werden drie aanhoudingen verricht.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland wil 450 miljoen euro van het Rijk voor maatregelen die nodig zijn voor herstel van beschermde natuurgebieden en het verminderen van stikstofuitstoot. Dat schrijven Gedeputeerde Staten en verschillende organisaties in de regio in een brief aan het kabinet.
7 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - Koning Willem-Alexander hoopt dat kinderen niet meteen naar hun telefoon grijpen als ze zich vervelen. Dat is juist het moment om samen met iemand anders iets te doen, zo vertelde hij in een speciale aflevering van Zappsport over de Koningsspelen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de artsenfederatie KNMG stappen uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Op dat platform kunnen patiënten hun zorgverlener beoordelen. Als een van de redenen voor het vertrek noemen de twee partijen "moeilijk te verifiëren reviews", melden ze in een verklaring.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen liepen donderdag hand in hand met gevluchte kinderen en veteranen door Den Haag tijdens de eerste editie van de Loop voor Hoop. Zo'n 130 kinderen en 50 andere deelnemers deden mee aan de wandeling die eindigde in Madurodam.
8 uur geleden