Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil fiscale 'opknipvoordeeltjes' bedrijven onderzoeken

Kabinet wil fiscale 'opknipvoordeeltjes' bedrijven onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil laten onderzoeken op welke schaal bedrijven zichzelf opknippen om zo van belastingvoordeeltjes te genieten. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) op een voorstel van linkse partijen om deze manier van belastingontwijking aan te pakken. Mocht dit "echt een probleem" zijn, wil Vijlbrief er een oplossing voor zoeken.

Op initiatief van GroenLinks kwam een aantal partijen deze week met een pakket aan voorstellen om belastingontwijking aan te pakken. Deze plannen zouden de schatkist volgens de partijen bijna 1 miljard euro opleveren. Het grootste deel daarvan kan worden binnengehaald door bedrijven niet langer toe te staan hun activiteiten oneindig op te knippen. Concerns kunnen nu meer dan één keer profiteren van het lage belastingtarief dat geheven wordt over het eerste deel van de winst. Ook zijn bepaalde belastingvoordelen van toepassing op elk afzonderlijk bedrijfsonderdeel.

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug wil de wet zo aanpassen dat het lage tarief en andere "belastingcadeautjes" maar één keer per concern van toepassing kunnen zijn. Maar Vijlbrief vindt de plannen van links "te ver gaan". Het midden- en kleinbedrijf zou zo "een grote klap extra belasting betalen", aldus de demissionaire staatssecretaris. De maatregelen zullen ook bedrijven raken die zich hebben opgeknipt maar dit niet om fiscale redenen hebben gedaan.

Wel wil Vijlbrief "nauwkeuriger onderzoek" laten doen. Als grote bedrijven het opknippen inderdaad als manier gebruiken om belasting te ontwijken, wil hij "zoeken naar een oplossing die misschien wel lijkt op die van mevrouw Maatoug maar wat minder ingrijpend is voor de bedrijven in kwestie en de Belastingdienst". De bewindsman wil het onderzoek over een paar maanden naar de Kamer kunnen sturen, samen met "een aantal gedachten over wat je eraan zou kunnen doen".

Meer uit Financieel

Nu ook variabel gastarief Eneco onder prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen.

34 minuten geleden
Werkloosheid in eurozone iets gedaald in februari

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in februari iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent een jaar eerder. Ten opzichte van januari dit jaar bleef de werkloosheid stabiel. De werkloosheid onder jongeren nam op jaarbasis wel toe tot 14,4 procent, maar bleef ten opzichte van januari ongewijzigd.

50 minuten geleden
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.

1 uur geleden
Ook Schiphol merkt staking op Heathrow, vluchten geannuleerd

SCHIPHOL (ANP/DPA) - Een staking bij beveiligingsmedewerkers op de grote Londense luchthaven Heathrow heeft al op de eerste dag gevolgen voor Schiphol. Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways is geannuleerd.

1 uur geleden
Toch kleine groei Britse economie in vierde kwartaal

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar toch een kleine groei laten zien. Volgens een nieuw cijfer van het nationale statistiekbureau bedroeg de groei 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Eerder werd een stagnatie van de economie van het Verenigd Koninkrijk gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden
Air France-KLM stevig hoger op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie profiteerde van een koopadvies door Deutsche Bank. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente sterke opmars die volgde op de afnemende onrust in de bankensector. Ook wordt vooral gewacht op het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag naar buiten komt.

2 uur geleden
Duitsers geven minder uit in de winkelstraat

WIESBADEN (ANP) - Duitsers houden te midden van alle prijsstijgingen de hand op de knip. Winkeliers boekten in februari een lagere omzet dan een maand eerder, ondanks de hogere prijzen die ze voor veel producten rekenden.

3 uur geleden