Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil EU-consortium oprichten voor digitale infrastructuur

Kabinet wil EU-consortium oprichten voor digitale infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo maakte staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) bekend in een debat. Het doel is volgens hem te komen tot een "meer weerbaar Europees online-ecosysteem waarbij privacy, transparantie en keuzevrijheden centraal staan". Partijen toonden zich aangenaam verrast door het plan, vooral omdat in de Tweede Kamer grote zorgen leven over de afhankelijkheid die in Europa is ontstaan van de socialemediaplatforms van grote Amerikaanse techbedrijven, zoals X en Meta.

Directe aanleiding voor die zorgen is de invloed die miljardair Elon Musk via zijn platform X openlijk probeert uit te oefenen op Europese regeringen en verkiezingen. Musk verspreidt voortdurend desinformatie en bekritiseerde onder andere de Britse premier en Duitse bondskanselier. De techmiljardair is een vertrouweling van aankomend president Donald Trump en krijgt een flinke rol in diens regering. Ook op Facebook zal desinformatie naar verwachting toenemen nu Meta-topman Mark Zuckerberg heeft gezegd dat hij stopt met de onafhankelijke factcheckers, die tot nu toe de inhoud controleerden op onjuistheden.

Bij de grootste regeringspartij PVV werd hierna "taart gegeten en de slingers opgehangen". Volgens PVV'er Marco Deen is dit juist goed voor de vrijheid van meningsuiting en een open debat. Andere partijen en het kabinet zijn wel bezorgd. Tegelijk mist de oppositie de urgentie bij minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) om hieraan snel iets te doen. D66'er Jan Paternotte hekelde dat andere Europese landen al wel hebben gereageerd op de acties vanuit Amerika, maar dat het vanuit Nederland "oorverdovend stil" is. Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA is bang dat dit kabinet "ligt te tukken" terwijl op dit moment digitale platforms worden ingezet om geopolitiek te bedrijven. De Kamer twijfelt of een recente Europese wet (DSA) burgers digitaal goed genoeg beschermt tegen illegale inhoud.

Szabó meent dat Nederland 25 jaar "heeft liggen tukken" op het gebied van digitalisering. Hij wees op meerdere rapporten die sinds 2000 zijn uitgebracht, maar waar de overheid niet veel mee heeft gedaan. Er waren volgens hem kansen op het gebied van artificial intelligence, cloudopslag, innovaties en Europese samenwerking, "maar die hebben we niet opgepakt". De staatssecretaris werkt nu aan een digitaliseringsstrategie.

Meer uit Politiek

Van Vroonhoven: geen geheim dat het stroefjes gaat in coalitie

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.

13 uur geleden
Coenradie: relschoppers Scheveningen mogen niet ontkomen

DEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."

1 dag geleden
Faber vindt Efteling-uitje van jongeren azc 'on-uit-leg-baar'

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.

1 dag geleden
Beoogd ambassadeur VS wil inzetten op handel en veiligheid

WASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.

1 dag geleden
Timmermans: kabinet hierna moet akkoord sluiten over loonstijging

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.

1 dag geleden
Coenradie: 4100 cellen minder in 2029 als er geen extra geld komt

ROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.

1 dag geleden
OM: voorwaardelijke taakstraf tegen oud-minister Bot om ongeval

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.

1 dag geleden