Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil EU-consortium oprichten voor digitale infrastructuur

Kabinet wil EU-consortium oprichten voor digitale infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo maakte staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) bekend in een debat. Het doel is volgens hem te komen tot een "meer weerbaar Europees online-ecosysteem waarbij privacy, transparantie en keuzevrijheden centraal staan". Partijen toonden zich aangenaam verrast door het plan, vooral omdat in de Tweede Kamer grote zorgen leven over de afhankelijkheid die in Europa is ontstaan van de socialemediaplatforms van grote Amerikaanse techbedrijven, zoals X en Meta.

Directe aanleiding voor die zorgen is de invloed die miljardair Elon Musk via zijn platform X openlijk probeert uit te oefenen op Europese regeringen en verkiezingen. Musk verspreidt voortdurend desinformatie en bekritiseerde onder andere de Britse premier en Duitse bondskanselier. De techmiljardair is een vertrouweling van aankomend president Donald Trump en krijgt een flinke rol in diens regering. Ook op Facebook zal desinformatie naar verwachting toenemen nu Meta-topman Mark Zuckerberg heeft gezegd dat hij stopt met de onafhankelijke factcheckers, die tot nu toe de inhoud controleerden op onjuistheden.

Bij de grootste regeringspartij PVV werd hierna "taart gegeten en de slingers opgehangen". Volgens PVV'er Marco Deen is dit juist goed voor de vrijheid van meningsuiting en een open debat. Andere partijen en het kabinet zijn wel bezorgd. Tegelijk mist de oppositie de urgentie bij minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) om hieraan snel iets te doen. D66'er Jan Paternotte hekelde dat andere Europese landen al wel hebben gereageerd op de acties vanuit Amerika, maar dat het vanuit Nederland "oorverdovend stil" is. Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA is bang dat dit kabinet "ligt te tukken" terwijl op dit moment digitale platforms worden ingezet om geopolitiek te bedrijven. De Kamer twijfelt of een recente Europese wet (DSA) burgers digitaal goed genoeg beschermt tegen illegale inhoud.

Szabó meent dat Nederland 25 jaar "heeft liggen tukken" op het gebied van digitalisering. Hij wees op meerdere rapporten die sinds 2000 zijn uitgebracht, maar waar de overheid niet veel mee heeft gedaan. Er waren volgens hem kansen op het gebied van artificial intelligence, cloudopslag, innovaties en Europese samenwerking, "maar die hebben we niet opgepakt". De staatssecretaris werkt nu aan een digitaliseringsstrategie.

Meer uit Politiek

Schoof ziet bij 'coalition of the willing' eendracht met VS

LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.

12 uur geleden
Heinen blij met CPB-raming: laat ruimte voor 'rustige' begroting

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.

16 uur geleden
Tweede Kamer akkoord met miljoenensteun aan scheepsbouwer Damen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.

18 uur geleden
Kamer terug van zomerreces om steun aan scheepsbouwer Damen Naval

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.

1 dag geleden
Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

2 dagen geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

2 dagen geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

3 dagen geleden