Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt over een prijsplafond voor stroom en gas, maar het plan ligt nog steeds op tafel. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws dat het kabinet zo'n plafond wil invoeren. De komende dagen wordt nader uitgewerkt of het prijsplafond haalbaar is en gekeken wanneer dat ingesteld zou kunnen worden. Naar verwachting wordt het plan dinsdag, op Prinsjesdag, gepresenteerd.

Het was eigenlijk de bedoeling dat een overleg tussen het kabinet en de energiemaatschappijen vrijdag al tot afspraken zou leiden, maar dat is niet gelukt. Maandag wordt er verder gesproken. In de tussentijd moeten de partijen uitzoeken wanneer het prijsplafond kan worden ingevoerd, hoe de juiste mensen bereikt kunnen worden en hoeveel het gaat kosten.

De hoop in Den Haag is dat zo'n plafond ingesteld kan worden, maar de vrees is dat met name de leveranciers dit niet of te laat voor elkaar zullen krijgen. In gesprek met de Tweede Kamer zeiden grote energieleveranciers de komende maanden werk te kunnen maken van zo'n maximum. Maar voor kleinere energiemaatschappijen is het mogelijk lastig. Energieminister Rob Jetten zei donderdag al tegen de Kamer dat een prijsplafond voor dit najaar erg lastig wordt. De vraag is of het bijvoorbeeld per 1 januari 2023 wordt, of pas op de langere termijn. Dan zou de ingreep vooral helpen de energienota voorspelbaarder te maken voor huishoudens.

Overleg energieleveranciers

Jetten overlegde vrijdagochtend vroeg al met energieleveranciers, nog voor de ministerraad. Dat gesprek was constructief, en ook de energiemaatschappijen willen meewerken, zegt hij. Alleen de besprekingen vragen nog "verdere uitwerking", waardoor het wat langer duurt. Jetten hoopt het volledige pakket op Prinsjesdag naar buiten te brengen. Het kabinet heeft wel al beloofd dat mensen deze winter niet worden afgesloten vanwege betalingsproblemen. Maar welke oplossing daarvoor wordt geboden, is ook nog niet bekend. Volgens ingewijden wordt gesproken over een fonds en kredieten voor energiebedrijven.

"Ik snap dat mensen snakken naar duidelijkheid", zegt de bewindsman. "Maar ik vind ook, juist omdat het om de zorgen van zoveel Nederlanders gaat, belangrijk om het in één keer goed te presenteren als het ook helemaal gereed is."

Het kabinet is op zoek naar mogelijkheden om huishoudens te compenseren voor de hoge kosten voor levensonderhoud, met name doordat de energieprijzen bijzonder hoog zijn opgelopen. Het instellen van een prijsplafond zou kunnen helpen. De verwachting is niet dat het plafond voldoende zal zijn om de hele koopkrachtvermindering te compenseren. Er zijn meer steunmaatregelen in de maak.

Meer uit Politiek

Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

11 minuten geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

1 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

2 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Volt'ers sluiten aan bij Groenen in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De vijf nieuwverkozen Europarlementariërs van Volt blijven bij de groene fractie in het Europees Parlement. De leden van de pan-Europese partij voelen niets voor een overstap naar de liberalen. De Groenen, die flink verloren bij de Europese verkiezingen maar toch mikken op deelname aan de 'coalitie' waarop de nieuwe Europese Commissie zal steunen, zijn blij met de versterking.

2 uur geleden
Ik besloot uiteindelijk zelf bij KHN weg te gaan, zegt Beljaarts

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts spreekt mediaberichten tegen dat hij onder druk van leden de lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland heeft verlaten. "Ik heb uiteindelijk zelf besloten om te gaan." De Volkskrant en de Telegraaf meldden dat de ledenraad hem heeft gevraagd af te treden.

3 uur geleden
Beljaarts ziet ook voor ondernemers pijnlijke ingrepen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - In het coalitieakkoord zitten ook maatregelen die ondernemers pijn zullen doen, erkent beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts. De belastingverhoging voor hotelovernachtingen bijvoorbeeld is "natuurlijk heel pijnlijk en vervelend". Maar er is ook genoeg positiefs te melden voor het bedrijfsleven, aldus de door de PVV naar voren geschoven bewindsman.

3 uur geleden