Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom

Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt over een prijsplafond voor stroom en gas, maar het plan ligt nog steeds op tafel. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws dat het kabinet zo'n plafond wil invoeren. De komende dagen wordt nader uitgewerkt of het prijsplafond haalbaar is en gekeken wanneer dat ingesteld zou kunnen worden. Naar verwachting wordt het plan dinsdag, op Prinsjesdag, gepresenteerd.

Het was eigenlijk de bedoeling dat een overleg tussen het kabinet en de energiemaatschappijen vrijdag al tot afspraken zou leiden, maar dat is niet gelukt. Maandag wordt er verder gesproken. In de tussentijd moeten de partijen uitzoeken wanneer het prijsplafond kan worden ingevoerd, hoe de juiste mensen bereikt kunnen worden en hoeveel het gaat kosten.

De hoop in Den Haag is dat zo'n plafond ingesteld kan worden, maar de vrees is dat met name de leveranciers dit niet of te laat voor elkaar zullen krijgen. In gesprek met de Tweede Kamer zeiden grote energieleveranciers de komende maanden werk te kunnen maken van zo'n maximum. Maar voor kleinere energiemaatschappijen is het mogelijk lastig. Energieminister Rob Jetten zei donderdag al tegen de Kamer dat een prijsplafond voor dit najaar erg lastig wordt. De vraag is of het bijvoorbeeld per 1 januari 2023 wordt, of pas op de langere termijn. Dan zou de ingreep vooral helpen de energienota voorspelbaarder te maken voor huishoudens.

Overleg energieleveranciers

Jetten overlegde vrijdagochtend vroeg al met energieleveranciers, nog voor de ministerraad. Dat gesprek was constructief, en ook de energiemaatschappijen willen meewerken, zegt hij. Alleen de besprekingen vragen nog "verdere uitwerking", waardoor het wat langer duurt. Jetten hoopt het volledige pakket op Prinsjesdag naar buiten te brengen. Het kabinet heeft wel al beloofd dat mensen deze winter niet worden afgesloten vanwege betalingsproblemen. Maar welke oplossing daarvoor wordt geboden, is ook nog niet bekend. Volgens ingewijden wordt gesproken over een fonds en kredieten voor energiebedrijven.

"Ik snap dat mensen snakken naar duidelijkheid", zegt de bewindsman. "Maar ik vind ook, juist omdat het om de zorgen van zoveel Nederlanders gaat, belangrijk om het in één keer goed te presenteren als het ook helemaal gereed is."

Het kabinet is op zoek naar mogelijkheden om huishoudens te compenseren voor de hoge kosten voor levensonderhoud, met name doordat de energieprijzen bijzonder hoog zijn opgelopen. Het instellen van een prijsplafond zou kunnen helpen. De verwachting is niet dat het plafond voldoende zal zijn om de hele koopkrachtvermindering te compenseren. Er zijn meer steunmaatregelen in de maak.

Meer uit Politiek

Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

1 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

2 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

3 uur geleden
Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

4 uur geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

5 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

5 uur geleden
Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet na verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het op stikstof aankomt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal "moeten buigen of moeten barsten". Paternotte staat open voor een kop koffie. "Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel", zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg.

6 uur geleden