Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil capaciteit windenergie op zee verdubbelen

Kabinet wil capaciteit windenergie op zee verdubbelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie op zee de komende jaren grofweg verdubbelen. Er worden gebieden op de Noordzee aangewezen waar extra windparken gebouwd worden met een capaciteit van in totaal 10,7 gigawatt, genoeg om miljoenen huishoudens van groene stroom te voorzien

Een definitief besluit moet nog worden genomen. Maar klimaat- en energieminister Rob Jetten wijst er voorafgaand aan de ministerraad op dat al in het coalitieakkoord is afgesproken dat de komende jaren veel meer windmolens op zee worden gebouwd. "Daar ligt echt de toekomst voor de duurzame energieproductie in Nederland."

De extra capaciteit zal volgens Haagse bronnen waarschijnlijk grotendeels worden ingezet om de industrie te helpen verduurzamen. Met de opgewekte stroom kan groene waterstof worden geproduceerd. Onder het vorige kabinet is al besloten daar de komende jaren fors in te investeren.

Energieprijzen

Door gebieden aan te wijzen en besluiten te nemen over de inpassing van de windmolenparken in de omgeving zet het kabinet een belangrijke stap. Energiebedrijven kunnen later in een aanbestedingsprocedure aangeven tegen welke voorwaarden zij de windmolenparken willen bouwen.

Plannen voor extra windmolenparken zijn er volgens Jetten al langer. "Je merkt wel dat de oorlog in Oekraïne, in Nederland maar ook in de rest van Europa, wel iedereen aanjaagt om nog sneller te gaan." Door dat conflict zijn de energieprijzen, die toch al aan het oplopen waren, nog veel verder gestegen.

Meer uit Binnenland

Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

2 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

2 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

5 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

9 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

9 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

10 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

1 dag geleden