
Kabinet wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaarhebben, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële werkgroep, bestaande uit Schoof en de meest betrokken ministers, gaat daar de komende periode aan werken. Aanleiding voor de nieuwe stikstofplannen zijn twee uitspraken van de rechter.
Afgelopen woensdag oordeelde de rechter dat het kabinet te weinig doet om de stikstofdoelen die in de wet staan te halen. Het doel voor dit jaar kan sowieso al niet meer worden gehaald, en daar houdt de rechter het kabinet niet meer aan. Wel beveelt de rechter het kabinet zich te houden aan de stikstofdoelen voor 2030. Lukt dat niet, dan volgt een dwangsom van 10 miljoen euro.
In december oordeelde de Raad van State dat niet zomaar meer geschoven mag worden met stikstofruimte, om zo zonder vergunning te kunnen bouwen of bedrijven uit te breiden. Volgens de hoogste bestuursrechter geldt dit met terugwerkende kracht, waarmee bedrijven die sinds 2020 gebruikmaakten van dit zogeheten 'intern salderen' mogelijk illegaal zijn. Zij hebben tot 2030 om alsnog een vergunning te krijgen. Vooral deze uitspraak heeft grote gevolgen. Vergunningen zijn moeilijk te verkrijgen, en nu die toch nodig blijken vreest men in Den Haag voor een nog sterker 'stikstofslot'.
Vier sporen
De ministeriële commissie wil vier "sporen" gaan verkennen, zegt Schoof. De groep wil kijken wat er juridisch nog mogelijk is voor de verlening van vergunningen. Daarnaast gaan de ministers kijken welke maatregelen er eventueel nodig zijn voor het verminderen van de stikstofneerslag en het herstel van de natuur. Ook gaat de groep kijken wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State, met name de terugwerkende kracht die ervan uitgaat. Als laatste wil Schoof "in gesprek blijven" over wat mogelijk is binnen Europese regels.
Schoof benadrukt dat de natuur hersteld moet worden, maar dat daardoor niet het hele land op slot mag. Volgens de premier zijn er met "urgentie" nieuwe plannen nodig, omdat de rechterlijke uitspraken zo "ingrijpend" zijn.
Werkgroep
De samenstelling van de werkgroep is inmiddels bekendgemaakt. Naast ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur), nemen ook de ministers van Economische Zaken, Klimaat, Defensie, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Financiën deel aan het overleg.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
6 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
8 uur geleden