Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil appen achter stuur zwaarder bestraffen

Kabinet wil appen achter stuur zwaarder bestraffen

DEN HAAG (ANP) - De boete voor appen achter het stuur gaat omhoog van 240 euro naar 340 euro. Ook ander gevaarlijk rijgedrag wil het kabinet zwaarder bestraffen. De boetes voor lichtere vergrijpen in het verkeer, zoals overschrijding van de maximumsnelheid met minder dan 10 kilometer per uur op snelwegen, gaan juist omlaag.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat ervan uit dat het strenger bestraffen van ernstige verkeersovertredingen de verkeersveiligheid ten goede komt. Door lichtere overtredingen minder zwaar te beboeten, zal volgens hem het maatschappelijk draagvlak worden vergroot. In het regeerakkoord van 2017 waren daar al afspraken over gemaakt.

Vooral appen achter het stuur vindt Grapperhaus een groot probleem. "Daar kunnen we echt niet genoeg bovenop zitten", zegt de bewindsman. "Dat is gewoon levensgevaarlijk."

Pakkans verhogen

Grapperhaus noemt het daarnaast van belang dat de pakkans voor verkeersovertreders wordt verhoogd. Hij stelt vast dat dankzij een versterkte politie-inzet het aantal staandehoudingen gestaag toeneemt. Daarnaast wordt meer gebruikgemaakt van bijvoorbeeld camera's om te controleren op telefoongebruik. Ook zijn er trajectcontroles bijgekomen, ook op provinciale wegen waar veel ongelukken gebeuren.

Behalve het gebruik van een telefoon achter het stuur, wordt ook onnodig links rijden zwaarder bestraft, net als het vervoeren van minderjarigen zonder autogordel. De boetes daarvoor gaan omhoog van 140 euro naar 210 euro. Wie geen voorrang verleent aan bijvoorbeeld een ambulance of brandweerauto met de zwaailichten aan, riskeert straks een bon van 340 euro. Nu is dat nog 240 euro.

Lagere boetes

Wie maximaal 10 kilometer te hard rijdt op de snelweg, betaalt daar straks een 15 procent lagere boete voor. Ook komt er een bekeuringsvrije voet voor de eerste 3 kilometer snelheidsoverschrijding op snelwegen waar 130 de limiet is. Op andere snelwegen was die al van kracht.

De boetes voor het veroorzaken van onnodig geluid met een auto of motor en voor het hinderen van passagiers bij het in- en uitstappen, gaan omlaag van 390 euro naar 240 euro. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats gaat 300 euro kosten in plaats van 390 euro.

Meer uit Binnenland

Vijf minderjarige meisjes aangehouden voor mishandeling in Veghel

VEGHEL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf minderjarige meisjes aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het "ernstig mishandelen" van een 15-jarig meisje uit Veghel (Noord-Brabant). De verdachten zitten vast en worden verhoord. Aansluitend aan dat verhoor krijgen ze bezoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarna neemt de officier van justitie een beslissing over het vervolg van de zaak, meldt de politie.

8 minuten geleden
Opnieuw drie AZ-supporters aangehouden wegens ongeregeldheden

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft nog eens drie AZ-supporters aangehouden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de rellen in het voetbalstadion van de Alkmaarse club eerder deze maand. Dat brengt het totaal aantal arrestaties in de zaak op achttien, laat de politie weten.

18 minuten geleden
Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

30 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

38 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden