Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet wil aanpak mensensmokkel en uitbuiting makkelijker maken

Kabinet wil aanpak mensensmokkel en uitbuiting makkelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil het makkelijker maken om mensen te vervolgen die zich schuldig maken aan mensenhandel en uitbuiting van arbeidsmigranten. Het wetsvoorstel dat dit regelt, gaat dinsdag in consultatie. Dat betekent dat betrokken partijen de gelegenheid krijgen erop te reageren, voordat het wordt ingediend.

Onderdeel van het wetsvoorstel is dat ernstige misstanden op de werkvloer beter kunnen worden aangepakt. Daarvoor wordt het nieuwe misdrijf 'ernstige benadeling' in de wet opgenomen. Daarmee zijn werkgevers strafbaar als zij op de werkvloer misbruik maken van een kwetsbare situatie. Dat kan zijn door mensen veel te weinig loon te betalen, te lange dagen te laten maken, slecht te huisvesten of in hun vrijheid te beperken door bijvoorbeeld inname van het paspoort.

"Mensenhandel leidt tot persoonlijke tragedies en is schadelijk voor de samenleving als geheel", zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie). "Het is aan ons om slachtoffers te beschermen." Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vindt dat arbeidsmigranten nog te vaak met misstanden te maken krijgen. "Alleen de drempel om daders strafrechtelijk te vervolgen is te hoog." Zij noemt het wetsvoorstel "een nieuwe stap om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren".

Het wetsvoorstel maakt het daarnaast makkelijker om mensen aan te pakken die financieel profiteren van mensenhandel. Ook wordt in de wet duidelijker omschreven welk gedrag strafbaar is, zodat bijvoorbeeld de politie, de Arbeidsinspectie, het Openbaar Ministerie en rechters er beter mee uit de voeten kunnen.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

5 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

6 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

6 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

7 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

8 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

11 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariƫrs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

11 uur geleden