Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vraagt SER gezondheidsverschil arm en rijk te onderzoeken

Kabinet vraagt SER gezondheidsverschil arm en rijk te onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De Sociaal-Economische Raad (SER) moet onderzoeken hoe het kan dat armere en lageropgeleide Nederlanders vaak een 'gezondheidsachterstand' kennen, en wat het kabinet hieraan kan doen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken laat aan de Kamer weten dat het kabinet de raad om een advies heeft gevraagd, dat eind dit jaar moet worden opgeleverd.

Het kabinet maakt zich zorgen over de gezondheidsverschillen tussen mensen met verschillende sociaaleconomische posities: rijkere en hogeropgeleide Nederlanders leven gemiddeld langer en krijgen gemiddeld later met gezondheidsproblemen te maken dan armeren en lageropgeleiden. Deze verschillen zijn "niet alleen groot, maar ook hardnekkig". De gezondheidsachterstanden dragen bij aan de toch al snel groeiende zorguitgaven en zijn bovendien "onwenselijk vanuit moreel oogpunt".

Het kabinet zoekt vooral naar een manier om beleid te voeren dat helpt de gezondheidsachterstanden te verkleinen. Volgens de Raad voor Volksgezondheid is het preventiebeleid (beleid om mensen gezonder te laten leven) van het kabinet tot nu toe vooral gericht op "individuele gedragsverandering", die "vooral gezonde mensen gezonder maakt", en mensen met een ongezondere levensstijl nauwelijks tot gezondere gewoontes motiveert.

In het coalitieakkoord stond al dat Rutte IV "meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan" wil besteden. Het kabinet wil "vermijdbare gezondheidsverschillen" aanpakken.

Meer uit Binnenland

Doorzoekingen FIOD in onderzoek naar corruptie en witwassen

DEN HAAG (ANP) - De FIOD heeft donderdag doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte, meldt een woordvoerder van de organisatie. De FIOD wil niet zeggen waar het onderzoek zich op richt. Er is niemand aangehouden.

4 minuten geleden
Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Na jarenlange discussies kan de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn duizenden woningen laten bouwen in de Gnephoekpolder. Het Rijk heeft toegezegd eenmalig de benodigde 60 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarmee de financiƫn rond zijn. In de polder ten westen van Alphen aan den Rijn moeten 5500 woningen komen.

6 minuten geleden
Huis aan 'miljardairsstraatje' staat voor NAVO-chef Rutte klaar

BRUSSEL (ANP) - Mark Rutte moet Den Haag achter zich laten als hij in oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO. In Brussel staat een ambtswoning voor hem klaar in wat Brusselaars 'het miljardairsstraatje' noemen.

14 minuten geleden
Amsterdam compenseert 2000 huishoudens voor hoge kosten warmtenet

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2000 huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet te compenseren voor de hoge kosten. Veel bewoners zaten de afgelopen maanden in onzekerheid omdat de energiekosten veel hoger uitvielen dan toen ze nog op het gasnet zaten.

25 minuten geleden
Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

1 uur geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariƫlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

1 uur geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

2 uur geleden