Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vraagt SER gezondheidsverschil arm en rijk te onderzoeken

Kabinet vraagt SER gezondheidsverschil arm en rijk te onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De Sociaal-Economische Raad (SER) moet onderzoeken hoe het kan dat armere en lageropgeleide Nederlanders vaak een 'gezondheidsachterstand' kennen, en wat het kabinet hieraan kan doen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken laat aan de Kamer weten dat het kabinet de raad om een advies heeft gevraagd, dat eind dit jaar moet worden opgeleverd.

Het kabinet maakt zich zorgen over de gezondheidsverschillen tussen mensen met verschillende sociaaleconomische posities: rijkere en hogeropgeleide Nederlanders leven gemiddeld langer en krijgen gemiddeld later met gezondheidsproblemen te maken dan armeren en lageropgeleiden. Deze verschillen zijn "niet alleen groot, maar ook hardnekkig". De gezondheidsachterstanden dragen bij aan de toch al snel groeiende zorguitgaven en zijn bovendien "onwenselijk vanuit moreel oogpunt".

Het kabinet zoekt vooral naar een manier om beleid te voeren dat helpt de gezondheidsachterstanden te verkleinen. Volgens de Raad voor Volksgezondheid is het preventiebeleid (beleid om mensen gezonder te laten leven) van het kabinet tot nu toe vooral gericht op "individuele gedragsverandering", die "vooral gezonde mensen gezonder maakt", en mensen met een ongezondere levensstijl nauwelijks tot gezondere gewoontes motiveert.

In het coalitieakkoord stond al dat Rutte IV "meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan" wil besteden. Het kabinet wil "vermijdbare gezondheidsverschillen" aanpakken.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

11 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

12 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

15 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

16 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

17 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

17 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

18 uur geleden