Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet voorziet 'vergaande maatregelen' voor landbouwsector

Kabinet voorziet 'vergaande maatregelen' voor landbouwsector

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen om de neerslag van stikstof te verminderen, maar ook om de kwaliteit van water te verbeteren, worden boeren geconfronteerd met "vergaande maatregelen" die "ingrijpend" kunnen zijn. Dat is volgens landbouwminister Henk Staghouwer nodig om de uitzonderingspositie van Nederlandse boeren in Europa te behouden.

Door die zogeheten derogatie mag Nederland meer dierlijke mest produceren dan andere Europese landen. Dat is belangrijk voor land- en tuinbouwers. Maar dan moet Nederland wel aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moet de waterkwaliteit verbeteren, en die is de afgelopen jaren juist verslechterd.

In december sprak de voorganger van Staghouwer, Carola Schouten, nog de hoop uit dat Brussel bereid zou zijn tot "enige flexibiliteit in de procedure", afhankelijk van de beoogde aanpak van het nieuwe kabinet . "Maar", schrijft de bewindsman nu, "over de hele linie is duidelijk dat de Europese Commissie streng toeziet op de naleving van de richtlijnen door lidstaten."

Om welke maatregelen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Half februari zal het kabinet Brussel meer informatie geven over de voorstellen, waarmee het "laat zien te voldoen aan haar verplichtingen ten aanzien van verbetering van de waterkwaliteit".

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

2 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

4 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

8 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

11 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden