
Kabinet: volgend najaar duidelijk of piekbelasters móéten stoppen
DEN HAAG (ANP) - Volgend najaar moet blijken of er genoeg animo is voor de eenmalige stikstofregeling voor vervuilende veehouders om te stoppen. Dit aanbod aan zogenoemde piekbelasters gaat in april 2023 open, en in het najaar moet blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. "Zo niet, dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden" tot dwang, en gedwongen uitkoop van piekbelasters, meldt stikstofminister Christianne van der Wal.
Piekbelasters zijn (boeren-)bedrijven die relatief veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Zij moeten veel minder stikstof gaan uitstoten, ook omdat er dan ruimte komt om vergunningen te verlenen aan boeren die buiten hun schuld momenteel illegaal boeren. Deze zogenoemde PAS-melders mochten volgens het oude beleid hun bedrijf oprichten of uitbreiden met alleen een melding, en dus zonder vergunning. Maar dat beleid is door de Raad van State onrechtmatig verklaard. Het kabinet wil de PAS-melders snel legaliseren, anders volgen mogelijk boetes, terwijl zij volgens de toen geldende regels hebben gehandeld.
VVD-bestuurder Johan Remkes kwam vorige maand dan ook met het advies om de stikstofuitstoot van de grootste piekbelasters zo snel en gericht mogelijk flink te verlagen. Dat kan volgens het kabinet ook door te innoveren, te verplaatsen en "vergaand om te schakelen" naar een groenere vorm van landbouw die minder effect heeft op de natuur. Een aantal piekbelasters zal moeten stoppen. "Uitgangspunt van de gehele aanpak is en blijft vrijwilligheid", benadrukt Van der Wal daarbij opnieuw.
Overtreding Europese regels
Het stikstofprobleem draait eigenlijk om twee stikstofverbindingen: stikstofoxiden en ammoniak. De landbouw stoot vooral ammoniak uit, stikstofoxiden komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit gebeurt onder meer in het verkeer en in de industrie. De natuur heeft stikstof nodig, maar een veel te hoge neerslag zorgt voor aantasting van kwetsbare natuur, met in in sommige gevallen verzuring van de bodem en verlies aan biodiversiteit.
Volgens het oude systeem, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), mocht stikstof worden uitgestoten voordat maatregelen worden genomen om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. In 2019 oordeelde de Raad van State dat hiermee de Europese regels over het beschermen van beschermde Natura 2000-gebieden niet worden nageleefd.
Het kabinet wil ook in andere sectoren de stikstof verminderen. Landbouwminister Piet Adema zei bij zijn aanstelling vorige maand dat de nadruk te veel op de boeren ligt in het stikstofdossier. Het kabinet wil met de vijftig grootste stikstofvervuilers in de industrie afspraken maken over strengere regels voor vergunningen en snellere verduurzaming.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.
4 uur geledenALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.
6 uur geledenDUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.
11 uur geleden