
Kabinet vindt dekking voor snellere verhoging kilometervergoeding
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet haalt de beloofde verhoging van de onbelaste kilometervergoeding definitief een jaar naar voren. Dat betekent dat het maximum volgend jaar op 21 cent per kilometer komt in plaats van de huidige 19 cent. In 2024 gaat dat bedrag verder omhoog naar 23 cent.
De verhoging stond al in het coalitieakkoord. Maar de Tweede Kamer drong onder aanvoering van de regeringspartijen aan op een versnelling, gezien de hoog opgelopen brandstofprijzen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) beloofde er werk van te maken, maar zei daarbij dat nog wel financiƫle dekking moest worden gevonden.
Uit de vrijdag openbaar gemaakte Voorjaarsnota valt op te maken dat die dekking er nu is. De maatregel leidt zowel volgend jaar als in 2024 tot een geschatte inkomstenderving van 200 miljoen euro. Die bedragen stonden eerder pas voor 2024 en 2025 in de boeken.
Of de reiskostenvergoeding ook echt omhoog gaat, is aan werkgevers, Het kabinet verhoogt slechts het maximale bedrag waarover zij geen belasting hoeven af te dragen. Van Rij deed eerder al een beroep op bedrijven om ook wel gebruik te gaan maken van de geboden ruimte.
Vakbond CNV vindt de verhoging van 2 cent per kilometer te weinig en wil dat er vanaf 2023 al een verhoging tot 23 cent per kilometer wordt ingevoerd. Volgens CNV is 21 cent per kilometer nog niet genoeg voor de meeste werkenden om de reiskosten mee te betalen. "De reiskostenvergoeding is al jaren veel te laag", aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Leden van BIJ1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.
2 dagen geledenNIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".
2 dagen geledenOPSTERLAND (ANP) - Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt het Kamerlid en zijn vader Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - In het najaar maakt het kabinet de voorkeurslocatie bekend van twee nieuwe kerncentrales. Volgend najaar moet dan definitief worden beslist over financiering, rol en kosten van de overheid en het gunningsproces, heeft minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer laten weten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet de vorming van een constitutioneel hof niet zitten. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Een staatscommissie die de werking van het parlementair stelsel onderzocht, pleitte in 2018 nog voor een constitutioneel hof, dat zou kunnen toetsen of wetten wel stroken met de grondwet.
2 dagen geleden