Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vindt dat er veel gedaan is sinds toeslagenrapport

Kabinet vindt dat er veel gedaan is sinds toeslagenrapport

DEN HAAG (ANP) - Volgens het demissionaire kabinet is er "heel veel" gedaan sinds het parlementaire rapport over de toeslagenaffaire het licht zag. De Tweede Kamer vindt dat het allemaal te lang duurt. "We proberen tijdens de rit te kijken hoe we het proces kunnen versnellen", aldus premier Mark Rutte.

Een half jaar geleden verscheen het eindverslag van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Woensdag besprak de Tweede Kamer het rapport waaruit bleek dat tienduizenden mensen ten onrechte door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeur. Het kabinet trad af om het rapport.

Het kabinet beloofde de gedupeerden hun geld terug te geven en verder te helpen om hun leven weer op het rails te krijgen. Uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst moeten de menselijke maat terugkrijgen en het kabinet zegde de Kamer toe de informatievoorziening te verbeteren. Bijna negentig actiepunten werden aangekondigd.

Langzaam

Het is ook "ongelofelijk complex", zei Rutte tegen Henk Nijboer (PvdA) toen die verkondigde dat er "nog geen zicht op een oplossing is". Er wordt volgens Rutte "ontzettend hard" gewerkt aan de hersteloperatie. Maar hij erkende dat het allemaal niet zo snel ging. "Ik wil ook meer." Het kabinet onderzoekt hoe de hersteloperatie kan worden versneld.

Dat het langzaam gaat komt ook omdat steeds meer gedupeerden zich melden. Bijna 20.000 kregen al 30.000 euro compensatie, maar het aantal gedupeerden dat zich heeft gemeld ligt inmiddels al op zo'n 43.000. En dat aantal neemt nog steeds toe. Veel slachtoffers hebben een dubbele nationaliteit. Er is gediscrimineerd en wetten zijn overtreden.

Vertrouwen

Het doel van kabinet is tweeledig, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). Er moet recht worden gedaan aan de slachtoffers en de ouders moeten echt worden geholpen, niet alleen financieel. Het andere doel van het kabinet is te zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen in de overheid.

Rutte verwacht de "komende paar jaar een heel eind te komen" met het oplossen van de problemen van de meeste gedupeerden. Maar hij ziet ook het risico dat er een restgroep blijft die ook daarna nog zorg nodig heeft.

Meer uit Politiek

Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

31 minuten geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

1 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

2 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

2 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

2 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

3 uur geleden