Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vindt cijfers SCP over tweedeling verontrustend

Kabinet vindt cijfers SCP over tweedeling verontrustend

DEN HAAG (ANP) - Het is "verontrustend" dat rijke Nederlanders steeds minder in aanraking komen met armere landgenoten, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) in een reactie op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

"Want als mensen elkaar niet kennen, dan ken je elkaars leven niet, dan ken je elkaars opvattingen niet. En dat leidt eerder tot tegenstellingen, tot vooroordelen", aldus de bewindsvrouw. Volgens haar is het ook belangrijk dat op de werkvloer wordt gekeken hoe de verbinding kan worden verbeterd.

De afgelopen tien jaar is de scheiding groter geworden, maar vergeleken met andere landen in de EU is de segregatie in Nederland niet extreem. Uit het SCP-onderzoek blijkt dat vooral in en rond de Randstad en Eindhoven rijke Nederlanders afgezonderd leven van hun armere landgenoten.

Werkvloer

Als mensen meer in hun eigen bubbel gaan leven "weet je ook niet meer wat er bij de anderen speelt, kan het onbegrip ook toenemen onderling", reageert minister Carola Schouten (Armoedebeleid). De overheid heeft volgens haar niet een knop om de boel zomaar te veranderen, maar ook zij vindt dat onder meer naar de werkvloer moet worden gekeken.

"Ik vind het belangrijk dat we gewoon met elkaar blijven wonen. Dat we niet met z'n allen gaan terugtrekken in onze eigen plek", zegt Schouten.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

23 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 dagen geleden