
Kabinet verwacht nog zeker 2100 Afghanen op te halen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht nog zeker 2100 Afghanen te zullen overbrengen naar Nederland. Het gaat om mensen die onder meer voor hulporganisaties en Defensie hebben gewerkt, schrijft het demissionaire kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet heeft vastgesteld "een zorgplicht" te hebben voor deze groep mensen, zegt minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken). Volgens hem is dit aantal "wat we op dit moment beschouwen als uitvoerbaar". Bij die ongeveer 2100 zijn de gezinsleden al meegeteld.
Het kabinet probeert hiermee tegemoet te komen aan de wens van de Kamer. Die nam medio augustus een motie van D66'er Salima Belhaj aan waarin het kabinet werd gevraagd alle Afghanen op te halen die de Nederlandse missie daar hebben geholpen. Dat bleek een lastige opgave.
Tienduizenden mails
Bij Buitenlandse Zaken kwamen tienduizenden mails binnen van Afghanen die meenden in aanmerking te komen voor hulp. Daarvan leken zo'n 20.000 onder de motie-Belhaj te vallen. Maar de informatie in veel van die mails is onvolledig en niet bruikbaar, aldus het kabinet.
Knapen heeft in samenwerking met hulporganisaties en Defensie lijsten gemaakt van mensen die in aanmerking komen voor evacuatie. Dat was effectiever dan de mails omdat deze organisaties volgens hem "simpelweg contractafspraken" hadden gemaakt.
Toestemming
Wanneer de Afghanen naar Nederland komen is onbekend. Knapen hoopt dat de komende weken het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul vaker open zal zijn. Mensen moeten dan nog wel van de Taliban toestemming krijgen om het land te verlaten, benadrukt hij.
Sinds het einde van de evacuatie op 26 augustus zijn volgens Knapen nog zeker 200 Afghanen opgehaald. Een flink deel van hen vluchtte over land naar Pakistan.
Drie groepen
De 2100 zijn grofweg te verdelen in drie groepen. De eerste groep bestaat uit zo'n achthonderd mensen. Zij hadden al de toezegging dat ze zouden worden geëvacueerd, maar dat lukte niet meer in augustus. Het gaat onder anderen om 320 Nederlanders en ingezetenen en 330 tolken en andere Afghanen die voor de Nederlandse of Europese militaire of politiemissie hebben gewerkt.
De tweede en derde groep kwamen eerder niet voor evacuatie in aanmerking. Het gaat naar schatting om 800 Afghanen die hebben gewerkt voor hulp- en ontwikkelingsprojecten die zijn gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij moeten sinds 2018 "ten minste een jaar structureel substantiële werkzaamheden hebben verricht voor het desbetreffende ontwikkelingsproject in een publieke, zichtbare functie". Het gaat dan alleen om projecten waar de Taliban moeite mee hebben zoals de bevordering van vrouwenrechten.
Substantiële werkzaamheden
De derde groep telt 500 Afghanen. Het gaat om mensen die de afgelopen twintig jaar voor Defensie of de Europese politiemissie hebben gewerkt. Zij moeten zeker een jaar structureel zichtbaar "substantiële werkzaamheden" hebben uitgevoerd om in aanmerking te komen voor asiel.
Het kabinet wil ook nog "extra inspanningen" plegen voor (fixers van) journalisten en mensenrechtenverdedigers. Verder zal Nederland zich "flexibel" opstellen als VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een verzoek doet individuele Afghanen op te nemen die naar buurlanden zijn gevlucht en daar niet veilig zijn.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over Afghanistan. Eerder traden ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) af nadat de Kamer een motie van afkeuring over de evacuatie had aangenomen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.
6 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is geschrokken van de kritiek die hij afgelopen week ontving nadat woensdag de eerste bewegende beelden van zijn songfestivalrepetities naar buiten waren gekomen. Het Nederlandse team was namelijk heel tevreden met de eerste resultaten, zei de zanger zaterdag in de Zwitserse stad Basel tegen het ANP.
14 uur geledenWARMOND (ANP) - De controversiële criminoloog Wouter Buikhuisen is dinsdag op 91-jarige leeftijd in Warmond overleden. Dat meldt zijn uitvaartexecuteur zaterdag.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Op het Domplein in Utrecht hebben zich zaterdagmiddag enkele honderden mensen verzameld om te demonstreren voor lagere huren. "Huurders en woningzoekenden worden tot de laatste cent uitgebuit en de overheid laat het gewoon toe", stelt de organisatie. "Iedereen wordt geraakt door deze wooncrisis. Nu is het tijd om er iets aan te doen!"
19 uur geledenLEMMER (ANP) - In Lemmer is de bestuurder van een scootmobiel overleden na een botsing met een vrachtauto, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur op de Plattedijk in de Friese plaats.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vier mannen zijn vrijdagavond in Amsterdam-Noord aangehouden na een schietpartij op de Disketteweg in Amsterdam-Noord. Rond 19.15 uur klonken daar schoten op straat en meteen reden verdachten weg in twee auto's. Agenten zetten de achtervolging in. Bij het schietincident zelf is niemand gewond geraakt.
21 uur geleden