Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vertrouwt op woonakkoord, maar oppositie is ongeduldig

Kabinet vertrouwt op woonakkoord, maar oppositie is ongeduldig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft er vertrouwen in met de oppositie tot een akkoord te komen over de woningmarkt. Dat zeggen ministers Kajsa Ollongren (Wonen) en Wopke Hoekstra (Financiën) na een nieuw gesprek met GroenLinks en de PvdA. De partijen zelf zijn minder optimistisch. "Er lag nog niet meer op tafel dan vorige keer", aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Ollongren en Hoekstra brengen de afgelopen weken met enige regelmaat bezoekjes aan oppositiepartijen, waaronder ook 50PLUS. Die gesprekken gaan ook nog wel even door, aldus Ollongren. "Als je de gesprekken blijft voortzetten met elkaar, heb je het vertrouwen dat je er eruit zou moeten kunnen komen."

Dat vertrouwen is niet geheel wederzijds. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn ongeduld blijken na afloop van het gesprek. "Ik vind het heel slecht. Het kabinet is hier gewoon met lege handen naartoe gekomen. Dat vind ik een beetje zonde van de tijd." De wensen van de beide partijen zijn bekend. Klaver was dan ook "enigszins verbaasd" dat het kabinet niet meer te bieden heeft. "Ik had wel iets meer verwacht over het gesprek van vandaag."

Geen gillende haast

"We hebben geen gillende haast", legt Ollongren uit. De woonbegroting wordt in november behandeld. Omdat de coalitie in de minderheid is in de Eerste Kamer, moet het kabinet op zoek naar brede steun. Klaver en Asscher hebben eerder, onder meer bij de coronawet en de steunpakketten, afspraken gemaakt met het kabinet in ruil voor steun.

Maar het kabinet kan ook voor de route 'over rechts' kiezen door steun te vragen aan 50PLUS, de fractie van Henk Otten, de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de stikstofwet. Ook toen werd Hoekstra - zelf oud-senator - ingezet om de politieke gesprekken met oppositiepartijen te voeren. Een keuze voor de rechtse oppositie "betekent dat de huren blijven stijgen en dat er minder gebouwd wordt", zegt Asscher. Hij houdt de deur voor verdere onderhandelingen dan ook open, maar de partijen willen meer actie zien van het kabinet. Hoekstra heeft beloofd aan de slag te gaan met "het huiswerk".

Het kabinet vindt nu dat huisvesting niet alleen maar aan de markt overgelaten kan worden. Het CDA van Hoekstra spreekt tegenwoordig steevast van "volkshuisvesting". Ollongren heeft dan ook aangegeven meer te willen doen om huurstijgingen aan te pakken. Dat is ook nodig om de impasse tussen haar en de Eerste Kamer te doorbreken. Een meerderheid van de senaat heeft een motie aangenomen waarin de bewindsvrouw wordt opgeroepen de huren te bevriezen, maar Ollongren ging daar nog niet in mee.

Meer uit Politiek

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

6 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

8 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

9 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

9 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

12 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

14 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

1 dag geleden