
Kabinet vertrouwt op woonakkoord, maar oppositie is ongeduldig
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft er vertrouwen in met de oppositie tot een akkoord te komen over de woningmarkt. Dat zeggen ministers Kajsa Ollongren (Wonen) en Wopke Hoekstra (Financiën) na een nieuw gesprek met GroenLinks en de PvdA. De partijen zelf zijn minder optimistisch. "Er lag nog niet meer op tafel dan vorige keer", aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Ollongren en Hoekstra brengen de afgelopen weken met enige regelmaat bezoekjes aan oppositiepartijen, waaronder ook 50PLUS. Die gesprekken gaan ook nog wel even door, aldus Ollongren. "Als je de gesprekken blijft voortzetten met elkaar, heb je het vertrouwen dat je er eruit zou moeten kunnen komen."
Dat vertrouwen is niet geheel wederzijds. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn ongeduld blijken na afloop van het gesprek. "Ik vind het heel slecht. Het kabinet is hier gewoon met lege handen naartoe gekomen. Dat vind ik een beetje zonde van de tijd." De wensen van de beide partijen zijn bekend. Klaver was dan ook "enigszins verbaasd" dat het kabinet niet meer te bieden heeft. "Ik had wel iets meer verwacht over het gesprek van vandaag."
Geen gillende haast
"We hebben geen gillende haast", legt Ollongren uit. De woonbegroting wordt in november behandeld. Omdat de coalitie in de minderheid is in de Eerste Kamer, moet het kabinet op zoek naar brede steun. Klaver en Asscher hebben eerder, onder meer bij de coronawet en de steunpakketten, afspraken gemaakt met het kabinet in ruil voor steun.
Maar het kabinet kan ook voor de route 'over rechts' kiezen door steun te vragen aan 50PLUS, de fractie van Henk Otten, de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de stikstofwet. Ook toen werd Hoekstra - zelf oud-senator - ingezet om de politieke gesprekken met oppositiepartijen te voeren. Een keuze voor de rechtse oppositie "betekent dat de huren blijven stijgen en dat er minder gebouwd wordt", zegt Asscher. Hij houdt de deur voor verdere onderhandelingen dan ook open, maar de partijen willen meer actie zien van het kabinet. Hoekstra heeft beloofd aan de slag te gaan met "het huiswerk".
Het kabinet vindt nu dat huisvesting niet alleen maar aan de markt overgelaten kan worden. Het CDA van Hoekstra spreekt tegenwoordig steevast van "volkshuisvesting". Ollongren heeft dan ook aangegeven meer te willen doen om huurstijgingen aan te pakken. Dat is ook nodig om de impasse tussen haar en de Eerste Kamer te doorbreken. Een meerderheid van de senaat heeft een motie aangenomen waarin de bewindsvrouw wordt opgeroepen de huren te bevriezen, maar Ollongren ging daar nog niet in mee.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
11 uur geleden