Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet vertrouwt op woonakkoord, maar oppositie is ongeduldig

Kabinet vertrouwt op woonakkoord, maar oppositie is ongeduldig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft er vertrouwen in met de oppositie tot een akkoord te komen over de woningmarkt. Dat zeggen ministers Kajsa Ollongren (Wonen) en Wopke Hoekstra (Financiën) na een nieuw gesprek met GroenLinks en de PvdA. De partijen zelf zijn minder optimistisch. "Er lag nog niet meer op tafel dan vorige keer", aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Ollongren en Hoekstra brengen de afgelopen weken met enige regelmaat bezoekjes aan oppositiepartijen, waaronder ook 50PLUS. Die gesprekken gaan ook nog wel even door, aldus Ollongren. "Als je de gesprekken blijft voortzetten met elkaar, heb je het vertrouwen dat je er eruit zou moeten kunnen komen."

Dat vertrouwen is niet geheel wederzijds. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn ongeduld blijken na afloop van het gesprek. "Ik vind het heel slecht. Het kabinet is hier gewoon met lege handen naartoe gekomen. Dat vind ik een beetje zonde van de tijd." De wensen van de beide partijen zijn bekend. Klaver was dan ook "enigszins verbaasd" dat het kabinet niet meer te bieden heeft. "Ik had wel iets meer verwacht over het gesprek van vandaag."

Geen gillende haast

"We hebben geen gillende haast", legt Ollongren uit. De woonbegroting wordt in november behandeld. Omdat de coalitie in de minderheid is in de Eerste Kamer, moet het kabinet op zoek naar brede steun. Klaver en Asscher hebben eerder, onder meer bij de coronawet en de steunpakketten, afspraken gemaakt met het kabinet in ruil voor steun.

Maar het kabinet kan ook voor de route 'over rechts' kiezen door steun te vragen aan 50PLUS, de fractie van Henk Otten, de SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de stikstofwet. Ook toen werd Hoekstra - zelf oud-senator - ingezet om de politieke gesprekken met oppositiepartijen te voeren. Een keuze voor de rechtse oppositie "betekent dat de huren blijven stijgen en dat er minder gebouwd wordt", zegt Asscher. Hij houdt de deur voor verdere onderhandelingen dan ook open, maar de partijen willen meer actie zien van het kabinet. Hoekstra heeft beloofd aan de slag te gaan met "het huiswerk".

Het kabinet vindt nu dat huisvesting niet alleen maar aan de markt overgelaten kan worden. Het CDA van Hoekstra spreekt tegenwoordig steevast van "volkshuisvesting". Ollongren heeft dan ook aangegeven meer te willen doen om huurstijgingen aan te pakken. Dat is ook nodig om de impasse tussen haar en de Eerste Kamer te doorbreken. Een meerderheid van de senaat heeft een motie aangenomen waarin de bewindsvrouw wordt opgeroepen de huren te bevriezen, maar Ollongren ging daar nog niet in mee.

Meer uit Politiek

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

1 dag geleden
Yesilgöz noemt neersteken Rushdie 'verschrikking'

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke aanval" op de auteur. "Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting", aldus de premier.

2 dagen geleden
CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

2 dagen geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

2 dagen geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

2 dagen geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

3 dagen geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

3 dagen geleden