Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

Ook wordt gekeken of de politie meer mogelijkheden kan krijgen om gegevens van asielzoekers te checken in de eigen informatiesystemen voor contraterrorisme, extremisme en radicalisering. Daarnaast wordt verkend of met andere landen meer informatie kan worden uitgewisseld als er sprake is van een mogelijke internationale signalering van een betrokkene.

Aanleiding voor de maatregelen is de arrestatie begin dit jaar in Zuid-Holland van Ayham A., die vermoedelijk jarenlang hoge functies had bij de terreurorganisaties IS en Jabhat al-Nusra in Syrië. Hij kwam in 2019 als asielzoeker Nederland binnen en woonde sinds 2020 met zijn gezin in Arkel. De man is aangehouden na een tip van het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting (SCM). Hij zit in voorarrest.

Volgens de bewindslieden zijn alle gebruikelijke stappen in de hele asielprocedure goed doorlopen. Het is niet duidelijk geworden waarom informatie over zijn verleden destijds niet naar voren is gekomen tijdens de procedure, terwijl dat in een zoekslag op internet nu wel het geval is. Mogelijk is het algoritme nu gewijzigd in zoekmachines, schrijven ze. Ook blijkt uit een systeemcheck dat de bestaande procedures "in algemene zin afdoende zijn ingericht" om signalen over terrorisme te onderkennen. Toch concluderen ze dat het nodig is om de procedures te versterken. Later deze week praat de Tweede Kamer over de kwestie.

Meer uit Binnenland

Pegida-voorman probeert opnieuw een koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeert zaterdag opnieuw een koran te verbranden in Arnhem. Hij is van plan dit rond 14.00 uur te doen op een door de gemeente aangewezen plek onder de Nelson Mandelabrug.

7 minuten geleden
Feest in Groningen na zege en promotie FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - In Groningen vieren supporters van FC Groningen feest in de kroegen nu hun favoriete club promotie naar de Eredivisie heeft bereikt. Door een 2-0 overwinning op Roda JC keert de ploeg volgend seizoen terug in de hoogste voetbalklasse.

6 uur geleden
SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

10 uur geleden
UVW overweegt aangifte tegen gebruiker die 150.000 cv's bekeek

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv's van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site stonden ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.

11 uur geleden
Halsema spreekt van 'sombere week' bij debat UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het een "sombere week" in het spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de politie-inzet. "Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden", aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Geweld was deze week helaas onvermijdelijk."

11 uur geleden
Veel vragen van alle partijen aan Halsema om UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak vanuit de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) bij de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week. De partijen in de commissie Algemene Zaken veroordelen vrijdag het geweld dat bij de demonstraties heeft plaatsgevonden. "Geweld tegen demonstranten, politie en journalisten is volstrekt onacceptabel", aldus Fatihya Abdi van de PvdA.

13 uur geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

13 uur geleden