Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet verklaart overstroomd Limburg tot rampgebied

Kabinet verklaart overstroomd Limburg tot rampgebied

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook "in formele zin" als een ramp, zegt premier Mark Rutte. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Hoe de Wet tegemoetkoming schade door rampen precies wordt toegepast, moet nog nader worden uitgewerkt, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). "Maar we willen vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel."

Van Veldhoven bracht donderdag een bezoek aan Limburg en vrijdagmiddag gaat Rutte er ook zelf naartoe. Hij gaat kijken "in streken waar het komende dagen spannend wordt". Hij roept anderen juist met klem op dat niet te doen. "Er is daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoerisme"

Hoogste stand in 200 jaar

De situatie in Limburg is volgens Rutte "zonder meer ernstig" te noemen. Het water in de Maas bereikt naar verwachting morgen de hoogste stand in 200 jaar. Vele duizenden mensen hebben het dringende advies gekregen hun huis te verlaten en een goed heenkomen te zoeken.

Het kabinet leeft mee met mensen die zorgen hebben over hun huis of bedrijf, of om hun eigen veiligheid. "Er wordt met man en macht gewerkt om, waar dat nodig is, mensen in veiligheid te brengen", zegt Rutte.

Lokale autoriteiten

De lokale autoriteiten hebben daarbij de regie, benadrukt de premier. "Deze crisis wordt voortreffelijk aangestuurd vanuit veiligheidsregio's", vindt hij. Rutte spreekt daarnaast respect uit voor hulpverleners en voor andere mensen die klaarstaan om anderen te helpen. "Wij staan echt schouder aan schouder."

Rutte staat naar eigen zeggen ook in nauw contact met zijn collega's in onder meer België en Duitsland, waar zelfs doden te betreuren zijn. "Wij leven intens mee met onze buren, en hopen dat in Nederland te kunnen voorkomen."

Meer uit Binnenland

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

2 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

5 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

6 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

8 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

10 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

14 uur geleden