Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet verkeek zich op snelle verspreiding Delta-variant

Kabinet verkeek zich op snelle verspreiding Delta-variant

DEN HAAG (ANP) - De Delta-variant van het coronavirus grijpt zoveel sneller om zich heen dan verwacht, dat "bijsturen" echt nodig is om erger te voorkomen. Demissionair premier Mark Rutte noemt dat "niet leuk, maar noodzakelijk" en spreekt van "voortschrijdend inzicht". De suggestie dat het kabinet dit over zichzelf heeft afgeroepen door te snel te veel maatregelen los te laten, wuift hij weg.

Ook zorgminister Hugo de Jonge houdt staande dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames toen flink was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

Maar met name onder jongeren, die nog niet volledig gevaccineerd zijn, lopen de besmettingscijfers explosief op. Het RIVM meldde vrijdag bijna 7000 positieve tests. Dat is ruim zeven keer zo veel als een week geleden. Het gaat vooral om twintigers en veel mensen hebben het coronavirus opgelopen in de horeca. Een toename door de Delta-variant was "ingecalculeerd", zegt De Jonge. "maar dit is echt ongekend".

Uitgaansgelegenheden

Daarom grijpt het kabinet in bij uitgaansgelegenheden. Cafés moeten weer om middernacht de deuren sluiten. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben op anderhalve meter van elkaar, liveoptredens en harde muziek zijn niet toegestaan. Nachtclubs en discotheken moeten helemaal dicht.

Voor evenementen, culturele instellingen en sportwedstrijden gaat eveneens een strenger regime gelden. Ook daar moet iedereen een vaste zitplaats hebben en afstand houden. Als gebruik wordt gemaakt van testen voor toegang, is extra publiek toegestaan. Dan moet iedereen nog steeds zitten en mag maximaal twee derde van de maximale capaciteit benut worden. Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet.

Uitbraken

Testen voor toegang blijft mogelijk, maar niet langer voor de horeca. Het controlesysteem bleek de afgelopen weken allesbehalve waterdicht. Op meerdere plekken zijn daardoor flinke nieuwe besmettingsbrandhaarden ontstaan. Een toegangsbewijs op basis van een negatieve test is vanaf volgende week dinsdag nog maar 24 uur geldig. Dat is nu nog 40 uur.

Tot een oplopende druk op de ziekenhuiszorg heeft die toename nog niet geleid. Maar het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet in een spoedadvies geadviseerd wel in te grijpen, om te voorkomen dat dit in de komende weken alsnog gebeurt. Angst dat de zomervakantie in het water valt heeft geen rol gespeeld, zegt Rutte. Maar de kleur van Nederland op de Europese coronakaart is volgens De Jonge wel "een extra stimulans".

De maatregelen gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in en blijven tot en met 13 augustus van kracht. Tegen die tijd wordt de situatie opnieuw bekeken. De verwachting is dat de vaccinatiegraad, ook bij jongeren, dan alweer een stuk verder is toegenomen.

Meer uit Binnenland

OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

6 minuten geleden
Verdachte Fries GHB-drama 'overtuigde zichzelf' van goed handelen

LEEUWARDEN (ANP) - Een 30-jarige vrouw die dood door schuld wordt verweten in een fataal GHB-drama in Heerenveen vindt achteraf dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. Dit zei ze dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden. De 26-jarige Lisette Elzinga overleed in oktober 2021 nadat ze in een woning uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

1 uur geleden
Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

2 uur geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

2 uur geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

4 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

5 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

8 uur geleden