Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet verhoogt kinderopvangtoeslag toch iets meer om inflatie

Kabinet verhoogt kinderopvangtoeslag toch iets meer om inflatie

DEN HAAG (ANP) - Werkende ouders die hun kinderen naar de opvang brengen, kunnen hier volgend jaar toch wat meer toeslag voor krijgen. Het kabinet verhoogt de maximale uurtarieven waarvoor toeslag mag worden aangevraagd, bovenop de stijging door de indexatie (de toeslag groeit dan mee met de prijzen).

Omdat de prijzen uiteindelijk verder stegen dan in eerdere ramingen was vastgelegd, groeide de kinderopvangtoeslag nog niet helemaal mee. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil dit toch doen, mede op aandringen van de Kamer. Het verhogen van de tarieven is volgens haar belangrijk "om ouders tegemoet te komen voor de hogere inflatie over 2022".

De maximum uurprijs voor toeslag voor de dagopvang en buitenschoolse opvang gaat daarom verder omhoog van 5,6 procent naar ruim 6,5 procent. Het maximum uurtarief voor de dagopvang wordt daarmee ruim 9 euro, voor buitenschoolse opvang 7,80 euro. Het tarief voor gastouderopvang gaat niet met 3,2 procent, maar met bijna 4,3 procent omhoog naar 6,80 euro.

Essentieel belang

Van Gennip benadrukt dat kinderopvang "van essentieel belang is voor ouders om werk en de zorg voor hun kind(eren) te kunnen combineren. Daarom wil ik dat de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar blijft. Zeker nu veel sectoren personeelstekorten kennen. De extra verhoging van de maximum uurprijs gaat daarbij helpen".

Bovenop de 225 miljoen die de indexatie al zou kosten, moet het kabinet hier nog eens 57 miljoen euro voor uittrekken. Het is nog niet duidelijk per wanneer de extra verhoging voor 2023 wordt uitgekeerd. Het ministerie van Sociale Zaken zal dit samen met Toeslagen bekijken - en met terugwerkende kracht - doorvoeren. Daardoor zal het uitgekeerde bedrag eenmalig hoger worden dan in de maanden erna.

Winsten

GroenLinks vindt het goed dat de tarieven alsnog worden aangepast, laat Tweede Kamerlid Senna Maatoug weten. Ook vindt Maatoug dat kinderopvangbedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. "We zien grote verschillen in de kinderopvang en er zitten bedrijven tussen die schaamteloos de prijs voor ouders snoeihard verhogen. Het past niet als ze hun winsten ten koste van de samenleving opschroeven", aldus Maatoug.

Er loopt een onderzoek naar de winsten in de sector. Van Gennip gaat daar komend voorjaar over in gesprek met de kinderopvangorganisaties.

Meer uit Binnenland

LAKS ontvangt 21.000 klachten op eerste dag eindexamens

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.

4 uur geleden
Wegwerk aan A12 begonnen, drukke verkeersader negen dagen dicht

UTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.

4 uur geleden
Startschot maanden van wegwerkzaamheden rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.

5 uur geleden
Zes demonstraties gemeld in Den Haag rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.

5 uur geleden
Gelderland schiet 'probleemwolf' Hoge Veluwe voorlopig niet af

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.

6 uur geleden
Groep wil 'vredesmanifestaties' houden tijdens NAVO-top Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.

7 uur geleden
Israël laakt verzoek Nederland om onderzoek relatie met EU

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.

7 uur geleden