Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet verdedigt Voorjaarsnota, roep om extra koopkrachtpakket

Kabinet verdedigt Voorjaarsnota, roep om extra koopkrachtpakket

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verdedigt woensdag de miljardenverbouwing van de begroting tegenover de Tweede Kamer. Intussen neemt de druk op het kabinet toe om meer te doen, nu blijkt dat honderdduizenden huishoudens mogelijk in de problemen komen door de hoge energieprijzen.

In het donkerste scenario krijgen 1,2 miljoen huishoudens zelfs betalingsproblemen, becijferde het Centraal Planbureau laatst. Minister van Financiën Sigrid Kaag verwees in reactie hierop vooral naar augustus, wanneer het kabinet besluiten neemt over de begroting van volgend jaar. Deze plannen komen op Prinsjesdag naar buiten. Op de vraag of het kabinet niet eerder gaat ingrijpen, zei de bewindsvrouw: "Never say never."

Wel benadrukt het kabinet steeds dat het beperkt knoppen heeft om aan te draaien, zeker voor het lopende begrotingsjaar. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) benadrukt daarnaast dat generieke maatregelen niet per definitie een oplossing bieden aan de kwetsbaarste huishoudens.

Intussen wordt het ook politiek een uitdaging voor het kabinet om een meerderheid te vinden in beide Kamers. De linkse oppositietandem van PvdA en GroenLinks geeft al aan de kabinetsplannen niet te steunen. Volgens de partijen is er onvoldoende steun voor mensen die in de financiële problemen komen door inflatie.

Meer uit Politiek

Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

50 minuten geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

3 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

5 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

5 uur geleden
Financiën kan niet optreden tegen vele storingen geldautomaten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat "aansporen" om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten. Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt, kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie.

8 uur geleden
Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

1 dag geleden