Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet verdedigt stappenplan en vaccinstrategie in Tweede Kamer

Kabinet verdedigt stappenplan en vaccinstrategie in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge debatteren donderdag met de Tweede Kamer over onder meer het voorgestelde 'openingsplan', waarmee Nederland uit de coronacrisis moet, en de vaccinatiestrategie. Zij treffen een kritische Kamer, waar net als in de samenleving de irritatie over de corona-aanpak groeit.

Dinsdag kondigden Rutte en De Jonge op een persconferentie over corona een nieuw stappenplan aan, waarin beschreven staat wanneer welke versoepelingen verwacht worden. Hoewel beiden erop hamerden dat alles afhankelijk is van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames, staan in het plan concrete data. Zo gaan bij de eerste stap, verwacht op 28 april, de terrassen weer open en op 11 mei zou er binnen weer gesport kunnen worden.

Eerder was er vanuit de Kamer juist kritiek op het hanteren van exacte data in stappenplannen, aangezien deze vaak achteraf aangepast moeten worden. Dat leidt alleen maar tot teleurstellingen, is de kritiek.

Ook is de irritatie groot over keuzes omtrent vaccineren. Zo hekelen meerdere partijen dat mensen onder de 60 geen AstraZeneca-vaccin meer krijgen vanwege mogelijke zeldzame bijwerkingen.

D66 en de PvdA willen dat zestigminners zelf mogen bepalen of ze het risico willen nemen. GroenLinks-leider Jesse Klaver herhaalt op Twitter zijn pleidooi voor een aparte commissaris voor het vaccinatiebeleid. Hij noemt "het zwabberende vaccinatiebeleid van minister De Jonge funest voor het vertrouwen van de mensen".

Verder debatteert de Kamer over de zorgbonus. Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schetste dinsdag haar dilemma: of een deel van de zorgmedewerkers krijgt 500 euro bonus, of iedereen in de zorgsector ontvangt ongeveer 200 euro.

Het voorstel leidde tot verontwaardiging bij de PvdA en de SP. Zij vinden dat Van Ark überhaupt meer geld moet uittrekken voor de bonus. "Stop met alle smoesjes. Wees ruimhartig met de bonus en zorg voor structureel betere arbeidsvoorwaarden", twitterde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken woensdag.

Meer uit Politiek

Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

1 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

1 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

1 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

1 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Ik hoop dat het lukt, zegt Wilders na terugkeer aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders schuift weer aan bij de formatiegesprekken nadat onderhandelingen maandag op zijn verzoek tijdelijk waren geschorst toen het over asiel en migratie ging. De gesprekken "staan soms op scherp" volgens de PVV-leider. "Dat is ook goed. En daarna probeer je eruit te komen. Ik hoop dat het lukt", zegt hij voor aanvang.

4 uur geleden
Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland trekt 17 miljoen euro uit om de komende vier jaar tientallen zogenoemde dorpen- en wijkendeals te sluiten. Doel is de leefbaarheid in Gelderse dorpen en wijken te vergroten.

5 uur geleden