Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: verbod buitenlands geld aan moskeeën is niet mogelijk

Kabinet: verbod buitenlands geld aan moskeeën is niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is het schrikbeeld van de Tweede Kamer en het kabinet: moskeeën die radicaliseren omdat ze geld krijgen uit het buitenland. Maar de harde aanpak die veel partijen willen - een verbod hierop - is niet mogelijk, maakte het kabinet donderdag opnieuw duidelijk.

De Kamer besprak het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Daaruit bleek dat conservatieve Golfstaten en Turkije op verschillende manieren invloed hebben op islamitische instellingen in Nederland. Wie betaalt, bepaalt, stelde de commissie vast.

Aanleiding voor de ondervragingscommissie waren onthullingen in NRC en bij Nieuwsuur drie jaar geleden. Zij berichtten dat door geldstromen uit onder meer Koeweit en Saudi-Arabië moskeeën radicaliseerden. Meer dan dertig moskee-organisaties kregen geld uit deze landen. Nederland telt vijfhonderd moskeeën.

Geen algemeen verbod

Het kabinet kwam al met een reeks maatregelen. Zo krijgen burgemeesters en het Openbaar Ministerie meer inzage in donaties aan moskeeën van buiten de EU. Een uiterste maatregel is ontbinding van een vereniging. Ook krijgen gemeenten meer hulp als er sprake is van buitenlandse beïnvloeding. Ook is met Golfstaten afgesproken dat ze meer open zijn over hun donaties.

Maar de wens van de Kamer om tot een algemeen verbod op buitenlandse financiering van religieuze instellingen te komen, komt er niet. Die maatregel is juridisch niet haalbaar. Bovendien is het verbod volgens het kabinet makkelijk te omzeilen door geld via een andere EU-lidstaat naar Nederland te sturen.

Problematisch gedrag

Het gaat ook niet om financiering maar om "problematisch gedrag" dat voorkomt uit financiering, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). "Financiering van een islamitische begraafplaats met buitenlands geld is geen probleem."

Het is ook niet duidelijk hoeveel geld uit het buitenland naar Nederlandse religieuze instellingen gaat. "Het is heel moeilijk de stromen inzichtelijk te maken", zei Koolmees. Het is "taaie materie". Het samenstellen van een lijst van onvrije landen waaruit geen geld mag komen, is ook lastig.

Kamer ontevreden

De Kamer is niet tevreden. Bente Becker (VVD) wil de kabinetsplannen op tien punten aanscherpen. "Het kabinet had dit al veel eerder kunnen regelen", meent Jasper van Dijk (SP). Madeleine van Toorenburg (CDA) zei "niet gerustgesteld" te zijn door de reactie van het kabinet op het rapport. Volgens Farid Azarkan van DENK wordt er met twee maten gemeten omdat alleen moslims worden aangepakt.

Het kabinet kwam de Kamer op een paar punten tegemoet. Er wordt gekeken hoe het toezicht op het informeel onderwijs handen en voeten kan krijgen. Verder wil minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meer in de EU samenwerken om ongewenste buitenlandse geldstromen naar moskeeën tegen te gaan.

Meer uit Binnenland

Opnieuw slapen asielzoekers nacht buiten de poorten van Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ook in de nacht van zondag op maandag zullen naar verwachting mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag aan het begin van de avond. "We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken."

2 uur geleden
Opstootjes voor poorten van aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij de hekken van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn zondag aan het einde van de middag ongeregeldheden uitgebroken. De politie kwam ter plekke en hield één betrokkene staande, maar volgens een politiewoordvoerster is uiteindelijk besloten om hem niet aan te houden.

2 uur geleden
Dinsdag vanaf tweede helft avond geen treinen Amersfoort Centraal

UTRECHT (ANP) - Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege spoedwerkzaamheden. Dat melden ProRail en de NS. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt moet worden vervangen. De NS biedt geen vervangend vervoer aan, omdat busbedrijven zouden hebben aangegeven onvoldoende bussen en chauffeurs te kunnen leveren.

2 uur geleden
Brandweer druk met berm- en natuurbrandjes

BAKEL (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland moest de brandweer zondag in actie komen om brandjes in bermen en bossen te bedwingen. Zo brak er brand uit in bosjes bij Bakel en Budel in Brabant.

4 uur geleden
Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

5 uur geleden
Opnieuw druk op stranden op tropische zondag

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de hitte is het zondag aan de kust opnieuw enorm druk. Alle parkeerplekken in Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten. "We zien vooral veel mensen die genieten van een mooie stranddag."

6 uur geleden
Picnic verwacht beperkt leveringsprobleem door brand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een bezorgpunt (hub) van onlinesupermarkt Picnic aan de Vlambloem in Rotterdam heeft zondagochtend veel rook- en roetschade opgelopen door een brandje na kortsluiting. De klanten in de regio hebben bericht gekregen dat hun boodschappen zondag niet worden geleverd. Voor de komende dagen wordt geprobeerd de boodschappen vanuit andere locaties te bezorgen. "Een heel gepuzzel", zegt topman Michiel Muller van Picnic.

8 uur geleden