
Kabinet: verbod buitenlands geld aan moskeeën is niet mogelijk
DEN HAAG (ANP) - Het is het schrikbeeld van de Tweede Kamer en het kabinet: moskeeën die radicaliseren omdat ze geld krijgen uit het buitenland. Maar de harde aanpak die veel partijen willen - een verbod hierop - is niet mogelijk, maakte het kabinet donderdag opnieuw duidelijk.
De Kamer besprak het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Daaruit bleek dat conservatieve Golfstaten en Turkije op verschillende manieren invloed hebben op islamitische instellingen in Nederland. Wie betaalt, bepaalt, stelde de commissie vast.
Aanleiding voor de ondervragingscommissie waren onthullingen in NRC en bij Nieuwsuur drie jaar geleden. Zij berichtten dat door geldstromen uit onder meer Koeweit en Saudi-Arabië moskeeën radicaliseerden. Meer dan dertig moskee-organisaties kregen geld uit deze landen. Nederland telt vijfhonderd moskeeën.
Geen algemeen verbod
Het kabinet kwam al met een reeks maatregelen. Zo krijgen burgemeesters en het Openbaar Ministerie meer inzage in donaties aan moskeeën van buiten de EU. Een uiterste maatregel is ontbinding van een vereniging. Ook krijgen gemeenten meer hulp als er sprake is van buitenlandse beïnvloeding. Ook is met Golfstaten afgesproken dat ze meer open zijn over hun donaties.
Maar de wens van de Kamer om tot een algemeen verbod op buitenlandse financiering van religieuze instellingen te komen, komt er niet. Die maatregel is juridisch niet haalbaar. Bovendien is het verbod volgens het kabinet makkelijk te omzeilen door geld via een andere EU-lidstaat naar Nederland te sturen.
Problematisch gedrag
Het gaat ook niet om financiering maar om "problematisch gedrag" dat voorkomt uit financiering, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). "Financiering van een islamitische begraafplaats met buitenlands geld is geen probleem."
Het is ook niet duidelijk hoeveel geld uit het buitenland naar Nederlandse religieuze instellingen gaat. "Het is heel moeilijk de stromen inzichtelijk te maken", zei Koolmees. Het is "taaie materie". Het samenstellen van een lijst van onvrije landen waaruit geen geld mag komen, is ook lastig.
Kamer ontevreden
De Kamer is niet tevreden. Bente Becker (VVD) wil de kabinetsplannen op tien punten aanscherpen. "Het kabinet had dit al veel eerder kunnen regelen", meent Jasper van Dijk (SP). Madeleine van Toorenburg (CDA) zei "niet gerustgesteld" te zijn door de reactie van het kabinet op het rapport. Volgens Farid Azarkan van DENK wordt er met twee maten gemeten omdat alleen moslims worden aangepakt.
Het kabinet kwam de Kamer op een paar punten tegemoet. Er wordt gekeken hoe het toezicht op het informeel onderwijs handen en voeten kan krijgen. Verder wil minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meer in de EU samenwerken om ongewenste buitenlandse geldstromen naar moskeeën tegen te gaan.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.
4 uur geledenHOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.
14 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.
14 uur geledenSAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.
18 uur geleden