Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: uitzetting Bahreiner die vervolging vreesde was in orde

Kabinet: uitzetting Bahreiner die vervolging vreesde was in orde

DEN HAAG (ANP) - De asielprocedure van een Bahreinse asielzoeker, die na zijn uitzetting tot levenslang werd veroordeeld, is correct verlopen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst was niet verplicht de Nederlandse ambassadeur in Bahrein te raadplegen, stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Al liet de ambassadeur eerder weten daar anders over te denken.

Broekers trekt die conclusies na aanvullend onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid naar de afwijzing van de asielaanvraag van Ali Mohammed al-Showaikh vorig jaar. Eenmaal terug in zijn thuisland werd de Bahreiner al snel tot levenslang veroordeeld wegens 'terroristische activiteiten’. Volgens Amnesty International heeft het Bahreinse regime het op Al-Showaikh gemunt vanwege het politiek activisme van diens broer.

In haar eerste onderzoek concludeerde de Inspectie dat in de procedure alle stappen correct waren doorlopen. De kritiek van ambassadeur Frans Potuyt was echter reden om nader onderzoek in te stellen, vond de Inspectie volgens ingewijden. De staatssecretaris, die al onder grote druk stond van de Tweede Kamer om het onderzoek te heropenen, stemde daarmee in.

Openbaarmaking

Potuyt vindt dat de IND hem had moeten raadplegen, meldde NRC vorige maand op basis van het vertrouwelijke inspectierapport. Hij had de dienst kunnen vertellen dat Al-Showaikh gevaar liep in Bahrein.

De Kamer heeft al diverse keren aangedrongen op openbaarmaking van het rapport. Maar daar wil Broekers-Knol niet aan. Dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor Al-Showaikh of zijn familieleden, stelt Broekers-Knol, ook al kwam een groot deel van het rapport eind vorig jaar al op straat te liggen. De Inspectie en het ministerie van Buitenlandse Zaken onderschrijven die redenering.

Vluchtelingenverdrag

Daar komt volgens de bewindsvrouw bij dat het Vluchtelingenverdrag en Europese regels publicatie van informatie uit een asielaanvraag in de weg staan.

De inspectie heeft alleen gekeken of de IND de asielprocedure juist heeft gevolgd, en niet of Al-Showaikh recht had op asiel. Dat laatste wil Broekers aan de rechter overlaten.

Meer uit Politiek

Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

1 dag geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

1 dag geleden
Rob Oudkerk en Ronald Plasterk genomineerd voor Fortuynprijs

DEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.

2 dagen geleden
Schoof: echo verleden laat ons overdenken wat herdenken betekent

AMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.

3 dagen geleden
Tientallen mensen keren Schoof rug toe bij toespraak op Dam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben premier Dick Schoof de rug toegekeerd toen hij zijn toespraak hield tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook toen PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vlak daarna een krans legde draaiden zij zich om. Activist Frank van der Linde had hiertoe opgeroepen, omdat hij vindt dat de dodenherdenking niet gekaapt mag worden "door extreemrechts die medeplichtig is aan de genocide in Gaza".

3 dagen geleden
Persoon schreeuwt na toespraak Schoof op Dam

AMSTERDAM (ANP) - Na de toespraak van premier Dick Schoof tijdens de Nationale Herdenking op de Dam riep iemand vanuit het publiek: "Schande, bloed aan je handen!" Dat hoorde een ANP-verslaggever. Ook daarna werd nog iets geroepen vanuit het publiek. Onduidelijk is wat.

3 dagen geleden
Meer dan ton opgehaald voor Efteling-uitje azc-kinderen

SINT ANNAPAROCHIE (ANP) - Binnen enkele uren is meer dan 100.000 euro opgehaald om kinderen van een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie toch naar pretpark de Efteling te kunnen laten gaan. Vier crowdfundingacties op GoFundMe hadden even voor 13.45 uur zaterdag samen bijna 104.000 euro ingezameld.

4 dagen geleden