Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet trekt beurs voor wegen, stations en fietsenstallingen

Kabinet trekt beurs voor wegen, stations en fietsenstallingen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil een aantal treinstations in Nederland stevig opknappen en uitbreiden, onder meer met nieuwe grote fietsenstallingen. Ook wordt er voor de komende jaren geld uitgetrokken voor onderhoud en verbreding van verschillende snelwegen. Dat staat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De komende vijf jaar komen er 100.000 fietsenstallingen op 46 treinstations bij. De stallingen komen op stations die als belangrijk knooppunt in het ov-netwerk dienen, of waar veel nieuwe huizen moeten komen. Voor de extra stallingen wordt zo'n 200 miljoen euro uitgetrokken. In 2025 moeten het aantal stallingen zijn gegroeid van 500.000 naar 600.000.

Ook worden een aantal stations en de gebieden eromheen onder handen genomen. In en rond station Nijmegen wordt de komende jaren voor bijna 120 miljoen euro verbouwd, onder meer voor aparte fietsverbindingen.

Veiligheid

Station Zoetermeer krijgt een nieuwe stationshal en rondom wordt er extra plek gecreëerd voor fietsen en nieuwe woningen. Prijskaartje: 21,5 miljoen euro. Station Lelylaan, in Amsterdam Nieuw-West, wordt ook opgeknapt. Veel reizigers klaagden over de veiligheid, met onder meer een vernieuwd stationsgebouw moet daar verandering in komen.

Het kabinet wil ook meer doen om onveilige spoorovergangen aan te pakken. Met een investering van ruim 37 miljoen euro worden de komende drie jaar 180 gevaarlijke overwegen aangepakt.

Verbreed

De A2 tussen Vught en Deil wordt definitief verbreed. Daarvoor werkt het rijk samen met Noord-Brabant, Gelderland en de gemeente Den Bosch. Met het project is 830 miljoen euro gemoeid. Over de Maas en Waal komen nieuwe bruggen.

De N35 in Overijssel wordt tussen Wijthmen en Raalte veiliger gemaakt met nieuwe, ongelijkvloerse kruispunten en een rondweg bij Mariënheem. Met de gemeente Rijswijk zijn afspraken gemaakt over een fiets- en ecoduct over de snelweg A4.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

1 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

4 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

4 uur geleden
Ook provincie Gelderland heeft coalitieakkoord

ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.

6 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

7 uur geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

7 uur geleden
BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.

7 uur geleden