Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet trekt alvast 2,8 miljard uit voor herstel box 3-spaarders

Kabinet trekt alvast 2,8 miljard uit voor herstel box 3-spaarders

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 60.000 spaarders die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3, krijgen voor 4 augustus automatisch geld teruggestort. Dat gaat 2,8 miljard euro kosten, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën). Mensen die niet snel genoeg bezwaar hadden gemaakt, krijgen nog geen geld.

Om uit te rekenen hoeveel geld de spaarders terugkrijgen, is nu een nieuwe berekening gemaakt volgens de zogenoemde spaarvariant. Het idee daarvan is dat wordt gekeken welk deel van hun vermogen spaargeld was, en welk deel bestond uit beleggingen. De belasting over het spaargeld wordt berekend op basis van de actuele spaarrente. Die staat al jaren op net iets meer dan 0 procent. De compensatie gaat over de belastingjaren 2017 tot en met 2020.

Het kabinet maakt het geld over naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde dat de manier waarop belasting werd geheven over vermogen in box 3 niet mocht. Waar de miljarden van betaald worden, moet blijken uit de voorjaarsnota. Daar wordt momenteel over onderhandeld. De nota moet uiterlijk op 1 juni naar de Kamer gestuurd worden.

Nieuw systeem

Voor mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en van wie de aanslag al vaststaat, is nog geen herstelregeling opgetuigd. Het kabinet wil daarvoor eerst een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad afwachten. Die volgt in het najaar, zegt Van Rij. Het kan betekenen dat er nog veel meer geld overgemaakt moet worden. Eerder deze maand schatte het kabinet de totale kostenpost op maximaal 11,7 miljard euro.

In 2025 wil Van Rij een heel nieuw systeem inrichten voor de heffing van belastingen in box 3. Het is de bedoeling dat vanaf dan geen belasting meer geheven wordt over een rendement dat is berekend, zoals nu, maar op basis van het rendement dat mensen met vermogen daadwerkelijk behaald hebben.

Tot het nieuwe systeem er is, wil Van Rij de spaarvariant blijven gebruiken. Dat geldt sowieso voor de aangiften die nog niet vaststaan uit 2020 en 2021 en het lopende jaar 2022. Voor de jaren die dan overblijven (2023 en 2024) komt de staatssecretaris met een wetsvoorstel om belastingheffing volgens de spaarvariant te regelen.

Meer uit Binnenland

Nationaal Hitteplan gaat woensdag weer in

BILTHOVEN (ANP) - Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf woensdag weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

5 minuten geleden
GGD: begrip voor zorgen van horeca over het vinden van personeel

UTRECHT (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca om personeel te vinden en vast te houden te begrijpen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt dinsdag in het AD van "oneerlijke concurrentie", omdat de GGD personeel kan werven met hogere uurlonen. De sector vreest mensen kwijt te raken. Een woordvoerder van de GGD zegt tegen het ANP dat de organisatie zelf ook te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt.

28 minuten geleden
Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

52 minuten geleden
Televizier introduceert nieuwe prijs op Ring-Gala

HILVERSUM (ANP) - Het Gouden Televizier-Ring Gala gaat deels op de schop. De categorieën voor beste presentator en presentatrice worden samengevoegd tot één prijs en er wordt tijdens de komende editie een nieuwe award, de Televizier-Ster Impact, in het leven geroepen. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

59 minuten geleden
Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

2 uur geleden
Demonstratie bij homomonument na mishandeling door Uber-chauffeur

AMSTERDAM (ANP) - Bij het homomonument in Amsterdam wordt woensdag een demonstratie georganiseerd. Aanleiding is de mishandeling van een vrouw in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Ze zou samen met een andere vrouw in een taxi van Uber naar huis zijn gereden. Zodra de chauffeur "door had dat de twee vrouwen bij elkaar hoorden", zou de sfeer omgeslagen zijn, aldus een vriend van het slachtoffer. De politie bevestigt dat er een incident is geweest.

2 uur geleden
Nederland bijna terug op niveau voor zomergolf van coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vierde week op rij daalt het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 15.000 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in acht of negen weken tijd. Daarmee is Nederland bijna terug op het niveau voor de zomergolf begon.

8 uur geleden