Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet trekt alvast 2,8 miljard uit voor herstel box 3-spaarders

Kabinet trekt alvast 2,8 miljard uit voor herstel box 3-spaarders

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 60.000 spaarders die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3, krijgen voor 4 augustus automatisch geld teruggestort. Dat gaat 2,8 miljard euro kosten, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën). Mensen die niet snel genoeg bezwaar hadden gemaakt, krijgen nog geen geld.

Om uit te rekenen hoeveel geld de spaarders terugkrijgen, is nu een nieuwe berekening gemaakt volgens de zogenoemde spaarvariant. Het idee daarvan is dat wordt gekeken welk deel van hun vermogen spaargeld was, en welk deel bestond uit beleggingen. De belasting over het spaargeld wordt berekend op basis van de actuele spaarrente. Die staat al jaren op net iets meer dan 0 procent. De compensatie gaat over de belastingjaren 2017 tot en met 2020.

Het kabinet maakt het geld over naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde dat de manier waarop belasting werd geheven over vermogen in box 3 niet mocht. Waar de miljarden van betaald worden, moet blijken uit de voorjaarsnota. Daar wordt momenteel over onderhandeld. De nota moet uiterlijk op 1 juni naar de Kamer gestuurd worden.

Nieuw systeem

Voor mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en van wie de aanslag al vaststaat, is nog geen herstelregeling opgetuigd. Het kabinet wil daarvoor eerst een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad afwachten. Die volgt in het najaar, zegt Van Rij. Het kan betekenen dat er nog veel meer geld overgemaakt moet worden. Eerder deze maand schatte het kabinet de totale kostenpost op maximaal 11,7 miljard euro.

In 2025 wil Van Rij een heel nieuw systeem inrichten voor de heffing van belastingen in box 3. Het is de bedoeling dat vanaf dan geen belasting meer geheven wordt over een rendement dat is berekend, zoals nu, maar op basis van het rendement dat mensen met vermogen daadwerkelijk behaald hebben.

Tot het nieuwe systeem er is, wil Van Rij de spaarvariant blijven gebruiken. Dat geldt sowieso voor de aangiften die nog niet vaststaan uit 2020 en 2021 en het lopende jaar 2022. Voor de jaren die dan overblijven (2023 en 2024) komt de staatssecretaris met een wetsvoorstel om belastingheffing volgens de spaarvariant te regelen.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

20 minuten geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

29 minuten geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

47 minuten geleden
Toch geen jonge asielzoekers naar Noordwijk

NOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.

50 minuten geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam blijft in de cel

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, blijft voorlopig in de cel. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, die zal opnieuw zijn hechtenis beoordelen.

53 minuten geleden
Omwonenden plein schietpartij Rotterdam weekend niet naar huis

ROTTERDAM (ANP) - De wijkbewoners die donderdag hun huis aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein moesten verlaten wegens het schietincident dat zich daar afspeelde, kunnen waarschijnlijk dit weekend nog niet terug naar huis. De politie onderzoekt de brandstichting en de daaropvolgende schietpartij, waarbij een vrouw en haar dochter om het leven kwamen. Daarvoor is volgens een woordvoerster van de politie nog veel tijd nodig, vanwege onder meer sporenonderzoek in en rond de woning van de 32-jarige verdachte en het huis van zijn buurvrouw en haar dochter. Ook bij andere huizen in het blok wordt onderzoek gedaan.

1 uur geleden
Na ruim 3 uur blokkade A12 beëindigd, 146 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - Aanhangers van Extinction Rebellion hebben vrijdag ongeveer 3,5 uur lang de snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd. De actievoerders liepen rond 12.00 uur de Utrechtsebaan op en bleven daar zitten tot de politie ze rond 15.40 uur weer had verwijderd.

1 uur geleden