Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet trekt alvast 2 miljard uit voor Laurentien-route toeslagen

Kabinet trekt alvast 2 miljard uit voor Laurentien-route toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet alvast 2,3 miljard euro opzij in de hoop dat er snel een akkoord komt over compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal via de zogenoemde 'Laurentien-methode'. Na een pilot was er veel gedoe over de compensatieroute via de Stichting (Gelijk)Waardig Herstel van prinses Laurentien van Oranje. Onder voorwaarden wil het kabinet, aangemoedigd door de Kamer, door met die aanpak.

Om te voorkomen dat gedupeerde ouders moeten wachten als de aanpak wordt uitgebreid, reserveert het kabinet nu alvast het benodigde budget. Hoewel het volgende kabinet begin volgende week al op het bordes staat, is het toch nodig om dit nu al te doen, aldus demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen).

De Tweede Kamer stemt donderdag over de Voorjaarsnota. Alleen via een aanpassingsvoorstel daarop, waar het parlement donderdag dus ook al over moet stemmen, kan het kabinet het geld tijdig opzijzetten. Anders moet de opvolger van De Vries wachten tot september.

Veel haken en ogen

Over de compensatie-aanpak van de stichting is veel te doen. Zo'n driehonderd gedupeerden van het toeslagenschandaal waren onderdeel van een proef met de methode. Ouders vertellen experts op welke manier zij hebben geleden onder de terugvorderingen en de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid. Deskundigen berekenen dan aan de hand van een 'afvinklijst' met vaste bedragen per schadepost op welke aanvullende schadevergoeding zij recht hebben. Het gaat vooral om mensen die recht denken te hebben op meer dan de 'standaard' 30.000 euro compensatie.

De aanpak is politiek populair, maar kent veel haken en ogen bleek uit een recente evaluatie. Het kan voorkomen dat zaken worden vergoed die geen verband houden met het toeslagenschandaal. Bovendien is de vrees dat het openstellen van de aanpak ertoe leidt dat meer ouders zich melden dan de organisatie aankan.

Ruimvoldoende steun

Bijna de volledige Tweede Kamer schaarde zich recentelijk achter een voorstel om de aanpak voor meer ouders beschikbaar te stellen. Wel moet het kabinet nog afspraken maken over de aanbevelingen uit de evaluatie. "Het kabinet wil een zo snel mogelijk vervolg van de SGH-route faciliteren", schrijft De Vries. Met het opzij zetten van de 2,3 miljard kan de stichting "snel van start gaan met voldoende beschikbaar budget" zodra er een overeenkomst is gesloten.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

5 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

6 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

9 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden