Kabinet trekt 1,2 miljoen uit voor bewaken Joodse instellingen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 1,2 miljoen euro uit voor de beveiliging van Joodse scholen en andere instellingen. Het vraagt een werkgroep om advies over hoe om te gaan met onder meer anti-Israëlische protesten op stations en met pro-Palestijnse organisaties als Samidoun.
De plannen maken deel uit van de 'antisemitisme-strategie' die al langer in de maak was, maar die nu wordt aangevuld, zei justitieminister David van Weel in het Kamerdebat over de onrust in Amsterdam. Na het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters was er in zijn ogen "acute noodzaak" om meer te doen.
Voor de maatregelen van de strategie, die vrijdag wordt gepresenteerd, legt het kabinet in totaal 4,5 miljoen euro neer. Dit is "geen lege huls", verzekerde Van Weel. "Hier gaan we serieus werk van maken."
Advies uitbrengen
De werkgroep komt onder leiding van "iemand met gezag", kondigde Van Weel aan. Deze moet binnen een paar maanden, na overleg met onder meer universiteiten, het ov, culturele instellingen en de Joodse gemeenschap, advies uitbrengen. "Over onderwerpen die de Joodse gemeenschap op dit moment bezighouden, zaken die het Centraal Joods Overleg heeft aangekaart."
Het CJO, dat de belangen van Nederlandse Joden behartigt, vroeg eerder onder meer om een verbod op pro-Palestijnse leuzen als 'From the river to the sea'. Datzelfde zou moeten gelden voor demonstraties op stations, en organisaties als Samidoun zouden strenger moeten worden aangepakt. Docenten die Hamas of verwante organisaties steunen, moeten van het CJO worden ontslagen. Zalen die haatzaaiende bijeenkomsten toelaten of Joodse weren, moeten hun subsidie verliezen of liever nog sluiten. Ook drong het CJO aan op meer geld voor beveiliging en de bescherming van Joods erfgoed.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De verbouwing van de begroting als gevolg van het akkoord tussen de regeringsfracties en vier oppositiepartijen is "deugdelijk", zegt minister van Financiën Eelco Heinen. Waar zorgminister Fleur Agema aangaf pas achteraf te horen hoe de nieuwe bezuinigingen eruit komen te zien, was Heinen wel betrokken. "De tabellen zijn gewoon elke keer langs mij gekomen", aldus de schatkistbewaarder voor de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
2 dagen geleden