Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoewel wordt onderzocht hoe het tijdelijke Tweede Kamergebouw meer 'coronaproof' kan worden gemaakt, gaat de verhuizing komende zomer gewoon door. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops ziet te veel nadelen als de verhuizing toch weer wordt uitgesteld.

Het nieuwe Kamergebouw, aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, is bijna klaar om te worden gebruikt: "Je hoeft weinig fantasie te hebben om te bedenken dat dit gewoon kan functioneren als parlement", zegt Knops tijdens een rondleiding van de pers door het gebouw. De grote roltrap staat er al, en ook de plenaire zaal en de commissiezalen zijn zo goed als klaar. De plenaire vergaderzaal, waar de belangrijkste debatten worden gehouden, is wel wat kleiner dan het origineel, maar de bureaus en stoelen zijn exact hetzelfde en komen zelfs uit de oude zaal.

Het Binnenhof is aan een grote verbouwing toe. Wegens stikstofproblemen is de tijdelijke verhuizing naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken al eerder uitgesteld. Verder uitstel kost zo'n 20 tot 30 miljoen euro per jaar, schat Knops. Bovendien loopt ook de rest van de Binnenhofverbouwing vertraging op als de Tweede Kamer blijft doorvergaderen in het oude pand. "En de brandveiligheid van de huidige Tweede Kamer is echt wel een ding", voegt Knops toe. "Er is alles aan gedaan zodat bij een calamiteit alle mensen het pand uit kunnen, maar als daar echt kortsluiting zou komen en brand uitbreekt, dan kunnen we niet garanderen dat we het gebouw kunnen redden."

Extra investeringen

Het onderzoek naar het tijdelijke Kamergebouw in tijden van corona leidt mogelijk wel tot extra investeringen, zegt Knops. Maar grote ingrepen ziet hij niet direct gebeuren. "Wat tape op de vloer, natuurlijk, maar of je heel zware bouwkundige voorzieningen moet aanbrengen, hangt echt af van de kosten."

Een tweetal verdiepingen staat nog leeg. Als die nodig zijn voor de 'Kamerbewoners' om ruimte te creƫren, is dat ook nog mogelijk, aldus Knops. Verder verwacht hij dat het vooral even wennen zal zijn, de overstap van een "horizontaal ingericht gebouw met lange looplijnen dat iedereen op zijn duimpje kent" naar het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg (ook wel de 'Apenrots' genoemd) dat vooral hoog is.

De resultaten van het onderzoek verwacht de staatssecretaris in november. Op 13 november zou het bestuur van de Tweede Kamer de sleutel van het nieuwe gebouw krijgen. Mogelijk wordt dat iets opgeschoven, om nog wat extra coronamaatregelen toe te passen. Maar komende zomer gaat de Kamer gewoon verhuizen, zegt Knops.

Meer uit Politiek

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

28 minuten geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

46 minuten geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariƫrs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

1 uur geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

1 uur geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

2 uur geleden
Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat "meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is".

2 uur geleden
Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

3 uur geleden