Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: subsidie voor vrachtwagens op waterstof en tankstations

Kabinet: subsidie voor vrachtwagens op waterstof en tankstations

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil zorgen dat waterstof voet aan de grond krijgt met subsidies voor vrachtwagens die rijden op deze potentieel klimaatvriendelijke brandstof en bijbehorende tankstations. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw trekt 22 miljoen euro uit voor de regeling en verwacht dat die begin 2024 van start gaat.

Tijdens de klimaattop in Glasgow vorig jaar heeft het kabinet samen met een aantal andere landen beloofd nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 rond te laten rijden zonder uitlaatgassen. Heijnen wil dat onder meer bereiken door de voertuigen op waterstof te laten rijden. "Zwaar verkeer kan op waterstof veel kilometers maken, zonder uitlaatgassen", zegt de staatssecretaris.

Momenteel wordt de brandstof echter weinig gebruikt. In Nederland rijden nog niet zoveel vrachtwagens rond op waterstof en gezien het geringe aantal tankstations is het voor transportbedrijven ook niet interessant om deze aan te schaffen. Heijnen spreekt van een kip-en-eiprobleem, omdat het weinig zin heeft om tankstations te bouwen op waterstof als er amper vrachtwagens zijn die daarop rijden. Ze wil daar verandering in brengen met deze subsidieregeling.

De staatssecretaris wil voor elk tankstation dat ze subsidieert 20 tot 25 vrachtwagens op waterstof rond laten rijden. Dit moet in een klap zorgen voor vraag en aanbod van waterstof. Met de regeling kunnen naar schatting op vijf tot tien plekken tankstations worden gebouwd en kunnen de bijbehorende vrachtwagens de weg op. Momenteel zijn er veertien waterstoftankstations in het land, maar die zijn lang niet allemaal ingericht op vrachtwagens.

Meer uit Binnenland

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

3 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

6 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

8 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

12 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

13 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

14 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

18 uur geleden