Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: subsidie voor vrachtwagens op waterstof en tankstations

Kabinet: subsidie voor vrachtwagens op waterstof en tankstations

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil zorgen dat waterstof voet aan de grond krijgt met subsidies voor vrachtwagens die rijden op deze potentieel klimaatvriendelijke brandstof en bijbehorende tankstations. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw trekt 22 miljoen euro uit voor de regeling en verwacht dat die begin 2024 van start gaat.

Tijdens de klimaattop in Glasgow vorig jaar heeft het kabinet samen met een aantal andere landen beloofd nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 rond te laten rijden zonder uitlaatgassen. Heijnen wil dat onder meer bereiken door de voertuigen op waterstof te laten rijden. "Zwaar verkeer kan op waterstof veel kilometers maken, zonder uitlaatgassen", zegt de staatssecretaris.

Momenteel wordt de brandstof echter weinig gebruikt. In Nederland rijden nog niet zoveel vrachtwagens rond op waterstof en gezien het geringe aantal tankstations is het voor transportbedrijven ook niet interessant om deze aan te schaffen. Heijnen spreekt van een kip-en-eiprobleem, omdat het weinig zin heeft om tankstations te bouwen op waterstof als er amper vrachtwagens zijn die daarop rijden. Ze wil daar verandering in brengen met deze subsidieregeling.

De staatssecretaris wil voor elk tankstation dat ze subsidieert 20 tot 25 vrachtwagens op waterstof rond laten rijden. Dit moet in een klap zorgen voor vraag en aanbod van waterstof. Met de regeling kunnen naar schatting op vijf tot tien plekken tankstations worden gebouwd en kunnen de bijbehorende vrachtwagens de weg op. Momenteel zijn er veertien waterstoftankstations in het land, maar die zijn lang niet allemaal ingericht op vrachtwagens.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

8 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

8 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

11 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

11 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

12 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

12 uur geleden