Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

Oekraïne moest eerst nog veel werk verzetten voordat het in aanmerking zou komen voor onderhandelingen, maar heeft volgens de commissie ondanks de oorlog met Rusland inmiddels behoorlijke vooruitgang geboekt. Zo heeft Oekraïne de rechtstaat versterkt door op een eerlijkere wijze rechters aan te stellen en corruptie tegen te gaan. Ook Moldavië heeft verbetering getoond in het tegengaan van corruptie.

Nederland schaart zich achter het oordeel van de Commissie om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Toch blijft er nog werk te verzetten voor beide landen. "Verdere inspanningen en resultaten, met name op het vlak van goed bestuur en de rechtsstaat, zijn vereist om de positieve trend door te zetten", schrijft minister Bruins Slot.

Voorzichtig

Bosnië en Herzegovina komt nu nog niet in aanmerking voor onderhandelingen. Op het gebied van bijvoorbeeld persvrijheid en corruptie schiet het land nog tekort, vindt de Commissie. Nederland sluit zich daar bij aan. Wel ziet Nederland toekomst voor het Balkanland in de EU.

Wat betreft Georgië is het kabinet voorzichtig. De voortgang die dat land heeft laten zien, is volgens Nederland nog beperkt. Toch vindt Nederland ook dat de relatie tussen Georgië en de EU moet worden aangehaald, omwille van "regionale stabiliteit". Het kandidaat-lidmaatschap geven zou "een duidelijk signaal" zijn.

Bescherming

De landen zoeken sinds de Russische inval in Oekraïne meer toenadering tot de EU, in de hoop op bescherming tegen hun grote buur. "In een veranderende wereld zal de EU stevig moeten investeren in versterkte relaties met andere landen en regio's", schrijft Bruins Slot. "Tegen de achtergrond van een nieuwe geopolitieke realiteit, en in het bijzonder de oorlog tegen Oekraïne, heeft de vraag over toekomstige uitbreiding van de Unie urgentie gekregen."

Medio december wordt in Brussel door de EU-leiders over de voorstellen gestemd.

Meer uit Politiek

Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

1 dag geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

2 dagen geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

2 dagen geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

2 dagen geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

2 dagen geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

2 dagen geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

2 dagen geleden