Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

Oekraïne moest eerst nog veel werk verzetten voordat het in aanmerking zou komen voor onderhandelingen, maar heeft volgens de commissie ondanks de oorlog met Rusland inmiddels behoorlijke vooruitgang geboekt. Zo heeft Oekraïne de rechtstaat versterkt door op een eerlijkere wijze rechters aan te stellen en corruptie tegen te gaan. Ook Moldavië heeft verbetering getoond in het tegengaan van corruptie.

Nederland schaart zich achter het oordeel van de Commissie om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Toch blijft er nog werk te verzetten voor beide landen. "Verdere inspanningen en resultaten, met name op het vlak van goed bestuur en de rechtsstaat, zijn vereist om de positieve trend door te zetten", schrijft minister Bruins Slot.

Voorzichtig

Bosnië en Herzegovina komt nu nog niet in aanmerking voor onderhandelingen. Op het gebied van bijvoorbeeld persvrijheid en corruptie schiet het land nog tekort, vindt de Commissie. Nederland sluit zich daar bij aan. Wel ziet Nederland toekomst voor het Balkanland in de EU.

Wat betreft Georgië is het kabinet voorzichtig. De voortgang die dat land heeft laten zien, is volgens Nederland nog beperkt. Toch vindt Nederland ook dat de relatie tussen Georgië en de EU moet worden aangehaald, omwille van "regionale stabiliteit". Het kandidaat-lidmaatschap geven zou "een duidelijk signaal" zijn.

Bescherming

De landen zoeken sinds de Russische inval in Oekraïne meer toenadering tot de EU, in de hoop op bescherming tegen hun grote buur. "In een veranderende wereld zal de EU stevig moeten investeren in versterkte relaties met andere landen en regio's", schrijft Bruins Slot. "Tegen de achtergrond van een nieuwe geopolitieke realiteit, en in het bijzonder de oorlog tegen Oekraïne, heeft de vraag over toekomstige uitbreiding van de Unie urgentie gekregen."

Medio december wordt in Brussel door de EU-leiders over de voorstellen gestemd.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

11 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

12 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden