Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

Brussel wil dat de wolf van een 'strikt beschermde status' naar een 'beschermde status' gaat. Het gaat volgens de minister nog wel "heel lang" duren voor het zover is, want het verdrag van Bern moet worden aangepast om de statusverlaging mogelijk te maken. Daarna moet het nog worden aangepast in de Europese Habitatrichtlijn en de nationale wetgeving.

Van der Wal wil een "beheersbare situatie" voor de wolf in Nederland. Het verlagen van de beschermde status helpt daarbij, zegt ze. Het geeft op termijn "meer flexibiliteit" en "mogelijkheden" om te werken aan die beheersbare situatie. De wolf blijft beschermd, benadrukt ze.

Meer mogelijkheden

Met de nieuwe status komen "meer mogelijkheden om te beheren", aldus de minister. Ook kun je dan meer doen, mocht een wolf probleemgedrag te vertonen. Maar je kan ook nog steeds met nationale wetgeving komen om de regels aan te scherpen, zegt ze. "Die flexibiliteit is nodig, daarom gaan wij voor stemmen."

De EU-lidstaten hebben echter nog lang geen overeenstemming over het voorstel van de Europese Commissie. Onder meer Duitsland is tegen het plan. Ook verschillen de milieuministers (die er uiteindelijk over gaan) en de landbouwministers van mening over de statusverlaging.

Eenstemmigheid

De Raad voor Dieraangelegenheden kwam vrijdag met het advies voor een landelijke aanpak van het wolvenvraagstuk. Van der Wal vindt dat een goed plan. Veehouders moeten veel meer worden geholpen bij het beschermen van dieren tegen de wolf. Er zouden meer wolfwerende rasters moeten komen om vee te beschermen. De minister laat een landelijke aanpak over aan haar opvolger.

Volgens een woordvoerder van de Faunabescherming "is er nog niet zoveel aan de hand" omdat er voor de beslissing "eenstemmigheid" moet zijn. "Ik zie het nog niet gebeuren", aldus de zegsman over de voorgenomen verdragswijziging. "Het is kennelijk een belofte om gehoor te geven aan een deel van de bevolking." De Faunabescherming "stapt zeker naar de rechter" als het zover komt.

Meer uit Binnenland

Staat mag militaire goederen blijven uitvoeren naar Israël

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat mag goederen blijven uitvoeren naar Israël die kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden. De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de Staat voldoet aan de regelgeving over dergelijke export.

1 uur geleden
Verdachte Barendrechtse zedenzaak naar Pieter Baan Centrum

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de Barendrechtse zedenzaak wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor een onderzoek naar zijn psyche. De officier van justitie maakte dit vrijdag bekend in de rechtbank in Rotterdam in het bijzijn van de 45-jarige man.

2 uur geleden
Montferland keurt vervolgstap in komst azc goed

'S-HEERENBERG (ANP) - De gemeenteraad van Montferland heeft het zogeheten "communicatie- en participatieplan" over de opvang van asielzoekers donderdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd. In dat plan staat onder meer beschreven hoe Montferland inwoners laat meepraten bij het realiseren van een asielzoekerscentrum. De asielplannen zorgden vorige week voor onrust in de Gelderse gemeente.

14 uur geleden
Rutte: over vier tot vijf jaar kan Rusland NAVO verslaan

BRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."

17 uur geleden
Oppositiepartijen vinden onderwijspakket slecht uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.

17 uur geleden
Politieonderzoek op plek explosies Tarwekamp afgerond

DEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.

19 uur geleden
Logeerwoningen beschikbaar voor gedupeerden Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.

19 uur geleden