Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet steekt miljarden in onderwijs voor wegwerken achterstand

Kabinet steekt miljarden in onderwijs voor wegwerken achterstand

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet steekt de komende jaren miljarden in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. Het zou gaan om 8,5 miljard euro in de komende 2,5 jaar, melden ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Een groot deel van het geld (6 miljard) zou naar het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs gaan. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro, voor middelbare scholen is dit 1,3 miljoen, zeggen ingewijden. Verder hoeven studenten maar de helft van hun collegegeld te betalen.

Het kabinet heeft eerder al honderden miljoenen vrijgemaakt om leerachterstanden weg te werken. Minister Arie Slob, die belast is met het basis- en voortgezet onderwijs, maakte vrijdag nog bekend 37 miljoen euro extra vrij te maken voor begeleiding van eindexamenleerlingen.

Digitaal onderwijs

Vanwege het coronavirus is het basis- en voortgezet onderwijs al twee keer gesloten. Voor eindexamenleerlingen en studenten die praktijklessen volgen, gelden momenteel wel uitzonderingen.

In het mbo en hoger onderwijs wordt al veel langer geen fysiek les meer gegeven. Digitaal onderwijs is daarvoor in de plaats gekomen, maar dat is voor veel leerlingen en studenten onvoldoende.

De nieuwe plannen worden woensdagmiddag bekendgemaakt door Slob en minister Ingrid van Engelshoven, die belast is met het mbo en hoger onderwijs.

Meer uit Binnenland

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

8 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

13 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

14 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

14 uur geleden