Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook deelname aan een Europese trainingsmissie wordt niet uitgesloten, zei hij. In de Kamer is steun voor dit standpunt.

Eerder was Nederland nog tegen militaire steun aan Oekraïne. Maar de situatie is veranderd, aldus de minister. "De context verandert bijna dagelijks". Aan de grens met Oekraïne hebben meer dan honderdduizend Russische militairen zich samengetrokken. Hij heeft "grote zorgen" over de situatie.

Als Oekraïne een verzoek om wapens aan de NAVO doet, zal Nederland daar "welwillend" tegenover staan. Op een rechtstreeks verzoek van Oekraïne om defensieve militaire hulp zal het kabinet "niet op voorhand nee zeggen", zei de minister. Hetzelfde geldt voor een EU-trainingsmissie, zei hij.

Onacceptabel

Premier Rutte en Hoekstra reizen binnenkort naar Oekraïne. Een Russische inval is "volstrekt onacceptabel" en zal leiden tot een "forse tegenreactie", aldus Hoekstra. "Dat is glashelder." Hij wilde niet ingaan hoe zo'n sanctiepakket er moet uitzien. Dat komt de "cohesie" in de EU niet ten goede in het overleg over de repercussies.

Een meerderheid van de Kamer staat ook open voor defensieve militaire steun. "Als VVD vinden we dat we open moeten staan voor zo'n verzoek", zei Ruben Brekelmans. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma verklaarde zich in zoiets te kunnen vinden. Agnes Mulder (CDA) houdt de "optie open", maar vindt dat het kabinet die niet direct moet inzetten. De PvdA is "per definitie" niet tegen, zei Kati Piri.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren al wapens aan de regering in Kiev. Nederland helpt Oekraïne wel op een andere manier. Gewonde Oekraïense militairen worden hier geholpen met de revalidatie. In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische rebellen als jaren tegen het Oekraïense leger.

Meer uit Politiek

Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

29 minuten geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

1 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

1 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

1 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

4 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

4 uur geleden
Wilders wil eerst praten over inhoud, vorm komt later wel

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.

4 uur geleden