Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet schort overleg met boerenlobby tijdelijk op

Kabinet schort overleg met boerenlobby tijdelijk op

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken tussen het kabinet en het Landbouw Collectief, een organisatie waarin verschillende boerenlobbyorganisaties zijn verenigd, zijn tijdelijk opgeschort. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten.

Aanleiding is een bericht van Farmers Defence Force (FDF), een van de organisaties binnen het collectief. Daarin haalt de groep uit naar "vleesbazen, zuivelbobo's, bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging" die buiten het collectief met Schouten spreken om "als een Judas de sector te verraden".

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief, waaronder melkveehouder Jeroen van Maanen van FDF, zouden met premier Mark Rutte en Carola Schouten over de stikstofproblematiek praten. Maar dat overleg liep na drie kwartier al af, vanwege het bericht.

Afstand doen

Daarin staat ook dat "een ieder die de sector nu verraadt, dat zal weten". Schouten en Rutte namen naar eigen zeggen aanstoot aan zowel de toon als de inhoud. "Ik heb gezegd dat ze de mogelijkheid hebben om die woorden terug te nemen, publiek, en dat het Landbouw Collectief ook afstand gaat doen daarvan." Volgens Rutte is het heel belangrijk dat "de levensmiddelenindustrie, de wetenschap" weten dat ze "veilig en op een goede manier op met ons in gesprek kunnen. Ik vind de teksten heel ver gaan."

Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. De organisatie vergadert woensdagavond met de aangesloten groepen. "Wij gaan in gesprek met dat lid om te zien hoe we dit kunnen corrigeren."

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

1 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

4 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

5 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

5 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

6 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden